Markt+voor+vleesvervangers+groeit+6+procent
Interview
© Archief

Markt voor vleesvervangers groeit 6 procent

ABN Amro verwacht dat de markt voor vleesvervangers dit jaar met 6 procent groeit. In 2019 versnelt de jaar-op-jaargroei naar 8 procent. Die groei levert verschuivingen in de markt op. Nadia Menkveld, sectoreconoom bij ABN Amro, legt uit hoe dit komt.

Hoe groot is de markt voor vleesvervangers?

'Volgens Euromonitor is de totale markt goed voor ongeveer 80 miljoen euro. Nederland is met de Scandinavische landen een relatief grote afnemer, maar de markt is nog steeds klein.'

Diverse partijen investeren flink in vleesvervangers en dat leidt tot innovaties op het gebied van smaak en structuur

Nadia Menkveld, sectoreconoom bij ABN Amro

Waarom zal de markt groeien?

'Enkele ontwikkelingen gaan voor verandering zorgen. Er zijn vleesproducenten die nu ook vleesvervangers maken en we zien grote investeringen in de ontwikkeling van vleesvervangers in Silicon Valley. Diverse partijen investeren dus flink in vleesvervangers. Dat leidt tot innovaties op het gebied van smaak en structuur. Dat is een belangrijk motief voor consumenten om te kiezen voor vleesvervangers. Tot nu was het motief gerelateerd aan gezondheid, duurzaamheid of dierenwelzijn.'

Hoe komt ABN Amro tot de voorspelde groeipercentages?

'De markt is de afgelopen vijf jaar met 12 procent gegroeid. Dat is niet heel hard. Maar er zijn verschillende onderzoeken geweest waarbij is gekeken hoeveel minder vlees er wordt gegeten en hoeveel mensen dat van plan zijn. Dat hebben we gecombineerd met het feit dat vleesvervangers een betere smaak en structuur krijgen en consumenten dus eerder voor dit alternatief kiezen.'

Gaat deze groei ten koste van de vleesconsumptie?

'Ik denk niet dat de druk op de vleesmarkt wordt veroorzaakt doordat vleesvervangers beter of lekkerder zijn geworden. Het zal eerder zijn dat de markt voor vleesvervangers toeneemt doordat consumenten minder vlees eten. De vleesconsumptie is in 2016 iets toegenomen, maar over een langere periode daalt de vleesconsumptie in West-Europa. De vleesindustrie heeft dat ook al lang gezien.'

Voor welke producten van de Nederlandse agrarische sector ziet ABN Amro kansen als vleesvervangers?

'Soja wordt veel gebruikt vanwege de eiwitten, maar ook akkerbouwproducten zoals tarwe en aardappelen. Het gaat om een kleine markt, dus ik betwijfel of de Nederlandse teler hiervan profiteert.'

En algen of insecten?

'In de toekomst kunnen algen of insecten een optie zijn, maar die markt is klein. Of insecten een alternatief zijn, heeft vooral met maatschappelijke acceptatie te maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer