ABN+Amro%3A+nichemarkt+vleesvervangers+groeit+snel
Nieuws
© Peter Smit

ABN Amro: nichemarkt vleesvervangers groeit snel

De markt voor vleesvervangers in Nederland groeit in 2018 met 6 procent en met 8 procent in 2019. Die ontwikkelingen biedt kansen voor de plantaardige sector. Dat melden analisten van ABN Amro.

ABN Amro constateert dat steeds meer consumenten op zoek zijn naar een alternatief voor vlees, vanwege gezondheids-, klimaat- of dierenwelzijnsredenen. Daarnaast neemt het aanbod toe en kunnen de nieuwe vleesvervangers op smaak en structuur beter concurreren met vlees.

Minder vlees betekent een verschuiving naar plantaardige eiwitten en dat geeft de groentesector gelegenheid voor groei. Naast de traditionele AGF-sector kunnen ook de producenten van vleesvervangers profiteren van de verschuiving naar plantaardige eiwitten.

Private label

De markt van vleesvervangers is klein. De merken Vivera, De Vegetarische Slager, Valess, Quorn en Tivall hebben ongeveer de helft van de markt in handen. De andere helft wordt gedomineerd door private label producten en grote merken met een breder aanbod dan enkel vleesvervangers.

Volgens Euromonitor is de totale markt in Nederland goed voor circa 80 miljoen euro. Een huishouden geeft gemiddeld 10 euro per jaar uit aan vleesvervangers tegen gemiddeld 640 euro aan vlees) en 140 euro aan vis.
Niet alleen in Nederland is het bedrag dat consumenten uitgeven aan vleesvervangers laag. Ook in andere West-Europese landen ligt de consumptie nog laag. Met name in Duitsland en België worden er relatief weinig vleesvervangers gegeten.

Grote potentie voor groei

De markt in Nederland is klein, maar volgens ABN Amro is de potentie voor groei groot. De markt is aan de aanbodzijde aan het uitbreiden nu ook een aantal grote vleesproducenten instappen en steeds meer grote voedingsmerken alternatieve producten aanbieden in deze categorie. Dit betekent een uitbreiding van het aanbod.

Het betekent ook dat er geld vrij komt voor investeringen in vernieuwende producten, die op smaak en structuur beter kunnen concurreren met vlees. En dat zorgt voor een hogere vraag naar vleesvervangers. Belangrijke redenen voor consumenten om (nog) geen vleesvervangers te eten zijn namelijk aanbod, smaak en structuur.

Naast de zogenoemde procesmotieven (Ik ben bezorgd om dierenleed, Ik wil graag gezond eten) komen aanbieders hiermee ook tegemoet aan de productmotieven (Is het lekker? Voldoende aanbod? Voor een goede prijs?). Dit zorgt voor een groeiende markt.

Daling en stijging

Sinds 2010 daalt de consumptie van vlees in Nederland. In zes jaar tijd is de consumptie per persoon in totaal met 3 procent afgenomen, maar in 2016 steeg de vleesconsumptie weer, zo concludeert de bank. De oorzaak van de stijging zoekt ABN Amro in de economische groei. Hierdoor hebben consumenten meer te besteden en gaan ze vaker uit eten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer