Weer lichte toename gele roest in tarwe

De aantasting van gele roest in wintertarwe is weer licht toegenomen. Dat blijkt uit de Graanziekbarometer van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA).

Weer+lichte+toename+gele+roest+in+tarwe
© Nieuwe Oogst

De aantastingen van de meest voorkomende zieken worden wekelijks bepaald op de proefboerderijen Ebelsheerd in Nieuw Beerta en Kollumerwaard in Munnekezijl. Op beide locaties is de aantasting licht toegenomen.

Op proefboerderij Kollumerwaard is nu ook bruine roest gezien, in het ras Elixer. De aantasting van septoria bleef min of meer gelijk, maar de verwachting is dat de ziektedruk door de regen van de afgelopen dagen weer zal toenemen.

Bloei

Op dit moment staat de tarwe vol in de aar en begint reeds in bloei te komen. Mocht het wisselvallige weer aanhouden dan is dit een ideaal scenario voor een aantasting van aarfusarium. Houd het weer en gevoelige rassen goed in de gaten en voer zo nodig een aarbespuiting uit, luidt het advies.

De waarnemingen voor de Graanziektebarometer zijn gedaan in een reeks rassen met verschil in resistentieniveau. De waarnemingen zijn gedaan in een gewas waarin geen ziektebestrijding heeft plaatsgevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer