Melkveehouderij omarmt advies grondgebondenheid

LTO Melkveehouderij heeft het advies van commissie grondgebondenheid omarmt. Dat zei vicevoorzitter Dirk Bruins vorige week toen hij het rapport in ontvangst nam en herhaalde dat in onze studio na het grondig te hebben doorgelezen.

In het advies staat onder meer dat de melkveehouderij van de toekomst grondgebonden is en in 2025 grotendeels zelfvoorzienend moet zijn in de eiwitbehoefte. Volgens LTO Nederland en de NZO is de commissie er in geslaagd een uitgebreide visie op grondgebondenheid te formuleren die breed wordt gedragen.

Het advies biedt de melkveehouderij een perspectiefvolle toekomst, verzekert Bruins. 'Dit past bij grondgebondenheid. Het benadrukt dat we als melkveehouderij van plantaardige eiwitbronnen, die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, hoogwaardige producten maken.'

Uitwerking

NZO en LTO nemen het advies van de commissie volledig over en werken het verder uit. Beide partijen gaan nu onderzoeken hoe zij melkveehouders kunnen stimuleren om de gewenste grondgebondenheid in de komende jaren te realiseren.

'Het advies draagt bij aan een aantal doelstellingen die we zelf al hebben gesteld in de duurzame zuivelketen. Het past dus mooi', stelt Bruins. 'Je kunt er heel spannend naar kijken, maar er zitten ook echt een aantal kansen in.' Het zou voor de sector volgens hem goed zijn als ze meer grondstoffen uit de regio halen. 'Daarmee worden we minder afhankelijk van grondstoffen die we van ver halen. Dat versterkt de basis van de sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer