Inzaai+suikerbieten+nog+steeds+beperkt
Nieuws
© Koos van der Spek

Inzaai suikerbieten nog steeds beperkt

In het noorden, oosten en zuidoosten van Nederland is afgelopen week beperkt suikerbieten gezaaid. De inzaai in de rest van het land loopt nog steeds vertraging op vanwege regelmatig neerslag.

De stand van de uitzaai ruim 10.000 hectare ofwel ongeveer 12,5 procent van het verwachte areaal, meldt Suiker Unie. Op de vroege gezaaide percelen komen de kiemplantjes zonder problemen boven, vooral ook dankzij de hogere temperaturen van afgelopen weekend.

De beperkte inzaai is een gevolg van de natte omstandigheden in veel teeltgebieden. Vooral centraal en in het zuidwesten was het de afgelopen dagen nog steeds te nat voor het zaaiwerk. Vannacht is op diverse plaatsen een forse regenbui gevallen, met 10 tot soms wel 60 millimeter in minder dan een uur. Enkele pas ingezaaide percelen in onder meer de Hoeksche Waard stonden zelfs enige tijd blank.

Drogere zandgronden

Het grootste deel van de inzaai is volgens Suiker Unie te vinden in het noordelijke deel van Drenthe. De verwachting is dat in het Oldambt het zaaien in de loop van deze week wordt afgerond. Op veel drogere zandgronden wordt inmiddels volop geploegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer