Drenthe+verwacht+geen+geitentsunami
Nieuws
© Twan Wiermans

Drenthe verwacht geen geitentsunami

Provincie Drenthe verwacht geen toevloed van nieuwe geitenhouderijen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten (GS) van Drenthe op vragen van de factie van de Socialistische Partij in Provinciale Staten.

Volgens het dagelijks bestuur van Drenthe voorkomt de provinciale omgevingsverordening dat geitenhouders van buiten de provincie zich hier vestigen. Daar zou sprake van kunnen zijn omdat de meer 'intensieve' geitenprovincies Noord-Brabant en Gelderland verdere ontwikkeling van deze tak in de veehouderijsector tegen gaan.

Drenthe telt op dit moment negentien professionele geitenhouderijen. 'De omvang van de geitenhouderij is niet zodanig dat dit op dit moment directe maatregelen noodzakelijk maakt', schrijven GS. Ook op basis van recent onderzoek naar mogelijke effecten op de volksgezondheid, is verder ingrijpen vooralsnog niet nodig, verzekert het provinciebestuur.

Extra risico

De SP wil weten of vanuit het volksgezondheidsaspect ook extra risico bestaat voor omwonenden. Volgens GS is bij de vergunningverlening door de gemeenten goed gekeken naar de afstand tot burgerbewoning. Daarbij gaat het niet alleen om gezondheidsaspecten, maar ook om mogelijke geurhinder.

'Het huidige beleid voorziet in de benodigde acties. Plannen worden niet alleen getoetst aan de huidige wet- en regelgeving, ook wordt vaak advies ingewonnen bij de GGD', aldus GS.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer