Joris+Baecke%3A+inlijving+Monsanto+remt+innovatie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Joris Baecke: inlijving Monsanto remt innovatie

'De dominantie van een klein aantal grote bedrijven is slecht voor de versnelling van innovatie. Nu Bayer het bedrijf Monsanto mag overnemen, komt er minder snel een alternatief voor glyfosaat', zegt LTO-bestuurder Joris Baecke.

De Europese Commissie (EC) heeft woensdag de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door het Duitse chemiebedrijf Bayer goedgekeurd. Met de overname is een bedrag gemoeid van 53 miljard euro. Door de transactie ontstaat 's werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf.

Om goedkeuring te krijgen hebben Bayer en Monsanto voorgesteld voor meer dan 6 miljard euro aan bezittingen af te stoten, hoofdzakelijk aan BASF. De EC heeft geoordeeld dat er zo voldoende concurrentie overblijft en er geen bezwaren meer zijn.

Concurrentie behouden

'De overname heeft niet onze voorkeur. LTO hoopt dat de maatregelen voldoende zijn om genoeg concurrentie op het gebied van innovatie over te houden. Voor de land- en tuinbouw is dat belangrijk', zegt Baecke. 'Denk bijvoorbeeld aan een voldoende breed middelenpakket. Het feit dat BASF onderdelen overneemt zorgt voor tegenwicht, maar het is wel een al bestaande grote speler.'

Voor LTO Nederland is ook het beheer van big data een aandachtspunt, geeft Baecke aan. 'Het moet niet zo zijn dat grote bedrijven controle krijgen over de data van boeren en tuinders. Het mag niet gebeuren dat ze later moeten betalen voor hun eigen data.'

Bezwaren wegnemen

Tegen de fusie rees in Europa veel verzet van milieuorganisaties. EU-commissaris Margrethe Vestager ontving ruim een miljoen handtekeningen van Europeanen die tegen de fusie zijn. Met voorwaarden probeert Vestager de bezwaren weg te nemen. Bayer moet onder andere activiteiten rond zaden en pesticiden afstoten.

Tekst gaat verder onder tijdlijn.

'Dit zal verzekeren dat er ook na deze fusie nog voldoende echte concurrentie en innovatie zal zijn op de markten voor zaden, pesticiden en digitale landbouw', zegt Vestager. 'Dat is belangrijk, want we hebben concurrentie nodig om te verzekeren dat landbouwers keuze hebben tussen verschillende zaden en pesticiden tegen betaalbare prijzen.'

Baecke is benieuwd hoe de EC de positie van boeren en tuinders in de keten wil versterken. 'Daar denkt LTO Nederland graag over mee.'

Instemming Amerika

De Amerikaanse kartelautoriteiten moeten overigens nog instemmen met de overname van Monsanto door Bayer. 'President Trump heeft nog niet positief gereageerd op de deal', zegt Baecke.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer