Overname+Monsanto+mag+van+Brussel+onder+voorwaarden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Overname Monsanto mag van Brussel onder voorwaarden

De Europese Commissie (EC) gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer.

De EC verlangt wel dat er een aantal activiteiten worden afgestoten om te voorkomen dat de concurrentie op de markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen in het geding komt. De Amerikaanse kartelautoriteiten moeten ook nog instemmen met de overname.

Met de overname van Monsanto is een bedrag gemoeid van 53 miljard euro. De Europese Commissie had de deal al sinds augustus 2017 in onderzoek vanwege zorgen om een gebrek aan keuzevrijheid en hogere prijzen voor boeren. Door de transactie ontstaat 's werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf.

Zorgen weggenomen

Om goedkeuring te krijgen hebben Bayer en Monsanto voorgesteld voor meer dan 6 miljard euro aan bezittingen af te stoten, hoofdzakelijk aan het Duitse chemiebedrijf BASF. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging worden daarmee de zorgen over concurrentie volledig weggenomen.

Onder de af te stoten belangen vallen onder meer activiteiten rond zaden en pesticiden en onderzoeksfaciliteiten van Bayer. De commissie is voorstander van een verkoop aan BASF. Pas als het onderzoek naar die verkoop is afgerond kunnen Bayer en Monsanto hun deal afronden. 'Ons besluit garandeert dat er effectieve concurrentie en innovatie in zaden, pesticiden en landbouwmarkten blijft, ook na deze fusie', verklaarde EU-commissaris Vestager in een toelichting.

Derde chemiereus

Met de combinatie Bayer/Monsanto ontstaat het de derde chemiereus in de markt voor gewasbescherming. Eerder bundelden de Amerikaanse chemiereuzen Dow en DuPont en het Zwitserse Syngenta en het Chinese ChemChina hun krachten. Ook bij die fusies stelde de commissie voorwaarden om boeren en consumenten te beschermen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer