Big+tech+monopoliseert+de+markt
Column
© Nieuwe Oogst

Big tech monopoliseert de markt

De marktpositie van boeren en tuinders versterken. Je hoort het in Brussel en Den Haag. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan komt in april met voorstellen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Alles was ons helpt, is natuurlijk welkom. De mededinging niet als tegenstander, maar als instrument dat je helpt een inkomen uit de markt te halen. Vraag: wat is oneerlijk?

Ik hoor bijvoorbeeld weinig over technologiemonopolies zoals die van Amazon. Jaaromzet 100 miljard en 40 procent marktaandeel in online in de VS. Deze techretailreus is intussen in Nederland geland met Prime en gaat de strijd aan met 'oude' onlinediensten als Picnic en ah.nl.

Het grote verschil: de traditionele bedrijven opereren óp een markt, maar 'big tech' ís de markt. Op het moment dat ik binnenkom bij Amazon, ben ik al lang 'geprofiled': waar liggen mijn interesses, waar heb ik wat gekocht. Boodschappen en navigatie zijn op mij afgestemd. Big Brother anno 2018.

De traditionele bedrijven opereren óp een markt, maar 'big tech' ís de markt

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist LTO team Internationaal

Geen enkele land- en tuinbouwcoöperatie of supermarkt heeft die berg kennis in huis. Nieuwe spelers komen er niet meer tussen. Eerlijke handelspraktijken? De aangeboden diensten zoals bezorging zijn 'gratis', maar natuurlijk is er ergens iemand die dat betaalt. Wat dacht u van de leverancier?

Wij zijn veel bezig met data aan de inputzijde, maar de data over onze markten zitten bij big tech. De technologie ontwikkelt zich supersnel. Amazon nam vorig jaar het Amerikaanse Whole Foods over en ging zo online en traditioneel combineren. De oude retailers schrokken, hun aandelen duikelden. Amazon verlaagde direct prijzen van een aantal producten bij Whole Foods en ging deze op hun website aanbieden. Maandag opende Amazon een winkel zonder kassa in Seattle. Als je een Amazon-rekening en -app hebt, loop je zonder een kassa te zien zo te deur uit. De winkel scant jou automatisch.

Wij werken met levende, verse producten. Zien, ruiken, aanraken, proeven, dat blijft belangrijk voor de consument. De diepe kennis over hoe het is gemaakt, zit bij boer en tuinder. Dat is onze kracht ten opzichte van online. Maar de opkomst van techretail gaat onze positie verzwakken. Amazon takes all?

De Europese Commissie zou daarom het monopoliseren van marktdata moeten betitelen als 'oneerlijke handelspraktijk'. Big tech moet verplicht worden marktdata te delen met starters en hun leveranciers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer