Zes+boeren+helpen+bij+doorbraak+precisielandbouw
Nieuws
© Wageningen UR

Zes boeren helpen bij doorbraak precisielandbouw

Hogere opbrengsten, minder milieubelasting, lagere kosten. In het project Nationale Proeftuin PrecisieLandbouw gaan zes boeren het komend jaar anders boeren en nieuwe precisielandbouwtechnieken toepassen.

Precisielandbouw is een techniek waarbij planten met behulp van technologische toepassingen heel nauwkeurig de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Hoewel het veel voordelen biedt, gebruiken boeren het nog niet op grote schaal. Dit komt door complexiteit, onduidelijkheid over de economische en milieuvoordelen en het ontbreken van toepassingen voor precisielandbouw.

Het project Nationale Proeftuin PrecisieLandbouw gaat boeren nu verder helpen bij het toepassen van precisielandbouw op hun bedrijf. Hiervoor zijn zes boeren geselecteerd uit 55 kandidaten die zich in januari hadden aangemeld. Ze krijgen intensieve begeleiding van onafhankelijke experts van Wageningen UR.

De zes boeren zijn: Martin de Meijer, Hoek (Zeeland); Daniel Cerfontaine, Berg en Terblijt (Limburg); Pieter van Leeuwen Boomkamp, Nijkerk (Gelderland); Max Sturm, Ens (Flevoland); Bart van Loon, Slootdorp (Noord-Holland) en Nanne Sterenborg, Onstwedde (Groningen).

Bedrijfsstrategie

Ze gaan ieder aan de slag met een of meer precisielandbouwtechnieken. Eén van de zes bedrijven wordt eind 2018 uitgekozen om zijn bedrijfsstrategie met hulp van experts nog verder door te lichten en optimaal alle kansen van de precisielandbouwtechnologie te benutten.

Pieter van Leeuwen Boomkamp (37) uit Nijkerk heeft 140 hectare akkerbouw op zandgrond. Hij wil onder andere aan de slag met een precisietoepassing voor onkruidbestrijding in suikerbieten. 'Wat je niet pakt, waar je per ongeluk niet spuit, zie je achteraf de bieten beter staan. Maar waar je te veel spuit, zet je de groei een paar dagen stil.'

Milieubelasting

Max Sturm (20 jaar) heeft een akkerbouwbedrijf 115 hectare in maatschap met ouders Koos en Jozefien en broer Gijs in Ens. Hij wil precisietoepassing voor variabele bodemherbiciden in zaaiuien en variabel loofdoden in consumptie-aardappels. 'We willen stappen zetten om de milieubelasting te verminderen.'

Het project duurt vier jaar (van 2018 tot en met 2021) en wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aeres Hogeschool Dronten is partner in het project. Hierdoor kunnen studenten leerervaringen in de precisielandbouw opdoen. Zij zijn immers de boeren van de toekomst. Leveranciers van precisielandbouwproducten en -diensten worden betrokken op basis van wensen van de betrokken boeren.

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer