Componenten uit appel verlengen houdbaarheid vlees
Componenten van appel(schillen) kunnen vleesbederf door eiwitoxidatie mogelijk afremmen. Dat blijkt uit onderzoek van ILVO-UGent wetenschapster Tine Rysman.
Bewerkte verse en gekookte vleesproducten bewaren langer en behouden beter hun voedingswaarde en verteerbaarheid, als er bepaalde antioxidanten uit appel worden toegevoegd.
De laboratoriumproeven van Rysman met het (appel)polyfenool epicatechine en met het volledige appelschilextract zijn veelbelovend, maar vergen verder onderzoek. Met name de interacties tussen de vleeseiwitten en de plantaardige antioxidanten blijken zeer complex.
Het onderzoek past in twee belangrijke voedingstrends: minder voedselverspilling door een langere houdbaarheid en natuurlijke plantaardige hulpmiddelen als functioneel additief.
Reststromen
Bij het laboratoriumonderzoek richtte de onderzoekster zich op één specifiek eiwitdeeltje als natuurlijke antioxidanten. Deze zijn te vinden in de reststromen van de appelverwerkers, zoals sap- en moesproducenten.
Dit opent op termijn perspectieven. De nevenstroom zou een meerwaarde kunnen krijgen om eiwitoxidatie in vlees en vleesproducten tegen te gaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers WEHLS met buizen rol.
Gebruikt, € 2.250
-
Simplicity - Conquest 52" 2 Tuintractor
2018, € 2.950
-
John Deere - 8370 RT AP
2019, € 209.500
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Technisch Specialist Voedergewassen
Barenbrug - Nijmegen, Nederland
Weer
-
Dinsdag18° / 12°75 %
-
Woensdag15° / 9°80 %
-
Donderdag15° / 7°75 %