Componenten uit appel verlengen houdbaarheid vlees
Componenten van appel(schillen) kunnen vleesbederf door eiwitoxidatie mogelijk afremmen. Dat blijkt uit onderzoek van ILVO-UGent wetenschapster Tine Rysman.
Bewerkte verse en gekookte vleesproducten bewaren langer en behouden beter hun voedingswaarde en verteerbaarheid, als er bepaalde antioxidanten uit appel worden toegevoegd.
De laboratoriumproeven van Rysman met het (appel)polyfenool epicatechine en met het volledige appelschilextract zijn veelbelovend, maar vergen verder onderzoek. Met name de interacties tussen de vleeseiwitten en de plantaardige antioxidanten blijken zeer complex.
Het onderzoek past in twee belangrijke voedingstrends: minder voedselverspilling door een langere houdbaarheid en natuurlijke plantaardige hulpmiddelen als functioneel additief.
Reststromen
Bij het laboratoriumonderzoek richtte de onderzoekster zich op één specifiek eiwitdeeltje als natuurlijke antioxidanten. Deze zijn te vinden in de reststromen van de appelverwerkers, zoals sap- en moesproducenten.
Dit opent op termijn perspectieven. De nevenstroom zou een meerwaarde kunnen krijgen om eiwitoxidatie in vlees en vleesproducten tegen te gaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MID) #28588
Gebruikt, P.O.A.
-
Allis chalmers D-270
1956, P.O.A.
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
-
Gianni Ferrari Turbo 4 Fifty
2017, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Zondag21° / 14°95 %
-
Maandag19° / 12°50 %
-
Dinsdag19° / 11°75 %