Kwart minder voedselverspilling dankzij mist

Een proef met verneveling van groenten en fruit in een PLUS-supermarkt in Roosendaal toont aan dat de voedselverspilling in de supermarkt met 25 procent kan worden teruggedrongen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is enthousiast over de resultaten.

Kwart+minder+voedselverspilling+dankzij+mist
© Fresh Demo

Vernevelingsinstallaties in supermarkten zijn niet nieuw. In Zuid-Europa wordt er al veel gebruik van gemaakt en ook in Nederland is het verschijnsel al bekend. Een proef van het Fresh Demo Project toont aan dat er veel winst mee te behalen valt.

De lokale ondernemer Pieter-Jan van Gurp van de PLUS-winkel in Roosendaal kwam de techniek tegen in Zuid-Europa en besloot deze ook toe te passen in zijn eigen winkel. Het heeft volgens hem verschillende voordelen. 'Ten eerste zorgt het voor attractiviteit in de winkel. Het valt op bij klanten. De groenten en fruit zien er fris uit. Daarnaast zijn de resultaten die we behalen erg goed. We hoeven veel minder weg te gooien.'

Bevochtigingstechniek

In het Fresh Demo Project werd de bevochtigingstechniek toegepast in de hele keten. Direct na de oogst wordt de groenten en het fruit onder een mistinstallatie geplaatst. Dit gebeurt ook tijdens het transport en opslag. Verschillende proeven geven mooie resultaten. Zo wordt het gewichtsverlies van asperges, perziken, nectarines en krulandijvie met 50 procent beperkt.

Bij bloemkool is dit 25 procent minder en bij aardbeien 70 procent. Bij alle proeven wordt de levensduur van de producten met 10 tot 25 procent verlengd (2 tot 5 dagen).

Het onderzoek toont aan dat in een supermarkt met 30m2 bevochtigde schappen op jaarbasis 16.000 euro kan worden bespaard.

Uitdroging

Volgens Van Gurp is het grote voordeel dat de producten niet uitdrogen. 'De producten behouden veel beter hun gewicht. De toepassing staat nog in de kinderschoenen, maar het is veelbelovend.'

Marieke Doolaard is manager duurzaamheid bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en mocht het rapport in ontvangst nemen. 'Dit soort initiatieven passen heel goed in de doelstellingen die we het CBL met diverse andere partijen heeft afgesproken in de Green Deal 'Over de Datum?'. Daarin is bepaald dat in 2025 in Nederland de voedselverspilling moet zijn gehalveerd. Dat is heel ambitieus.'

Het Fresh Demo Project wordt gesteund door de Europese Unie. Jaarlijks wordt er in Europa voor 143 miljard euro aan voedsel weggegooid. In Nederland lag in 2014 de totale hoeveelheid tussen de 1,9 en 2,6 miljard kilo. De Nederlandse consument verspilde in 2013 zo'n 47 kilo per persoon. Dat komt neer op ongeveer 800 miljoen kilo per jaar en 27 procent van de totale voedselverspilling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer