Landbouwbudget+Europese+Unie+naar+30+procent
Nieuws
© Europese Commissie

Landbouwbudget Europese Unie naar 30 procent

Om de financiële uitdagingen ook na 2021 het hoofd te kunnen bieden, moet het landbouwbudget van de EU zakken van 38 procent naar 30 procent van de totale EU-begroting. Dat zegt Eurocommissaris Günther Oettinger van Begroting en Personeelszaken.

De bezuinigingen zijn noodzakelijk door het jaarlijks Brexit-gat van 12 miljard euro in de EU-begroting. Daarnaast kosten uitdagingen op het gebied van veiligheid en immigratie 10 miljard euro per jaar.

Ook vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie zei deze week dat het tijd is voor een hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). 'Het levert nu niet altijd voldoende resultaat op', aldus Timmermans op de Brusselse nieuwjaarsborrel van VNO-NCW en MKB-Nederland.

56 miljard euro

In 2018 bedraagt de EU-begroting 145 miljard euro. Hiervan is 56 miljard euro bestemd voor het GLB, waarvan 41 miljard euro voor directe betalingen. Klaas Johan Osinga van LTO becijferde wat de gevolgen kunnen zijn van de bezuinigingen in het geval de Brexit voor de helft voor rekening komt van het GLB en de lidstaten bereid zijn andere gaten door een hogere bijdrage te dichten.

Het bedrag dat dan beschikbaar komt voor directe betalingen, is 30 miljard euro. Voor Nederland betekent dit bij gelijke verdeling een daling van 732 miljoen euro in 2019 naar 534 miljoen euro na 2021.

Bij verder verkleinen van de verschillen tussen de lidstaten en voortzetting van diverse overhevelingen van geld naar het plattelandsbeleid zakt de steun dan al snel naar 250 euro per hectare per jaar. In 2019 bedraagt dat nog 370 euro per hectare. Osinga zegt dat LTO zich blijft inzetten voor handhaving van het huidige GLB-budget.

Frans taboe

De brief van de Franse regering met het pleidooi voor andere EU-prioriteiten mag volgens betrokkenen niet worden gelezen als een fiat voor versobering van het GLB. In het land is dit een groot politiek taboe. President Emmanuel Macron is alleen voorstander van hervormingen van het GLB.

EU-burgers kunnen ook meepraten over de toekomstige bestedingen van het EU-budget. Oettinger lanceerde deze week nog een aantal publieke consultaties waarin zij hun mening kunnen geven. 'Ik presenteer niets zonder dat ik vooraf intensief spreek met alle belanghebbenden. We willen de visie van zoveel mogelijk mensen verzamelen om een solide basis te leggen onder de EU-programma's voor de volgende generatie en ons ervan te verzekeren dat elke gespendeerde euro uit het EU-budget maximaal toegevoegde waarde oplevert voor de Europeanen', stelt Oettinger.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer