Politieke+steun+voor+waterschappen+is+terug
Nieuws
© Ruud Ploeg

Politieke steun voor waterschappen is terug

De politieke drang om de waterschappen op te heffen, is in Den Haag bijna helemaal van tafel. In de Tweede Kamer pleit alleen de PVV nog voor het schrappen van de oudste bestuurslaag van ons land.

De afgelopen jaren stelden met name de linkse partijen herhaaldelijk voor om de waterschappen op te heffen en de taken over te hevelen naar de provincies. Ook de PVV is een principieel tegenstander van de waterschappen.

In een Kamerdebat over de kwaliteit van het drinkwater lanceerde PVV-woordvoerder Roy van Aalst een nieuwe aanval. Hij kwam nu met het argument dat het toezicht door de waterschappen op de waterkwaliteit volstrekt onvoldoende is.

Aan de bel trekken

Volgens Van Aalst faalden de controles bij lozingen van het bedrijf GenX en bij de waterkwaliteit rond sportvelden met kunstgras. 'Als de waterschappen steevast te laat aan de bel trekken of zelfs helemaal geen onderzoek uitvoeren, wat voegen ze dan nog toe?'

Hij diende vervolgens een motie in die het kabinet verzoekt om alle waterschappen op te heffen en de taken onder te brengen bij de provincies. Minister Cora van Nieuwenhuizen verzette zich daartegen. Volgens haar hebben de waterschappen 'een hele goede reputatie'. Bij de stemmingen kreeg de PVV dinsdag van geen enkele andere fractie steun. Daarmee lijkt de discussie te zijn afgesloten in het voordeel van de waterschappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer