Ahold Delhaize denkt meer te kunnen besparen

Een jaar na de fusie van Albert Heijn-moeder Ahold en het Belgische Delhaize laat het fusiebedrijf klinkende resultaten zien. De nettowinst steeg in het tweede kwartaal van 211 miljoen euro in 2016 naar 355 miljoen euro dit jaar.

Ahold+Delhaize+denkt+meer+te+kunnen+besparen
© Albert Heijn

Ahold Delhaize dankt de winststijging aan een omzetgroei en de synergievoordelen na de fusie. De onderliggende operationele marge van het supermarktbedrijf is opgelopen van 3,6 procent in het tweede kwartaal van 2016 naar 3,9 procent in dezelfde peirode dit jaar. Dat betekent dat het concern nu van iedere euro die het omzet 3,9 cent overhoudt.

Ahold Delhaize heeft de verwachtingen over de voordelen van het samengaan naar boven opgeschroefd. Vorig jaar werd nog gedacht aan een gezamenlijk kostenbesparing van 250 miljoen euro in 2019, nu gaat het bedrijf uit van 750 miljoen euro aan synergievoordelen.

Inkoopcondities

De opgelopen voordelen haalt Ahold Delhaize uit het schrappen van dubbele functies en scherpere inkoopcondities bij leveranciers. Van het kostenvoordeel zal de retailer 500 miljoen euro ten goede laten komen aan de winst, 250 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de eigen merken en prijsverlagingen.

Ahold Delhaize houdt van iedere euro omzet 3,9 cent over

De omzet van Ahold Delhaize kwam in het tweede kwartaal uit op 16 miljard euro, een stijging van meer dan 3,4 procent. De online tak van het supermarktbedrijf, dat vooral bestaat uit bol.com en AH.nl, zal naar verwachting groeien naar 3 miljard euro omzet in 2017, in 2020 moet dit zijn gegroeid naar 5 miljard euro.

Hogere prijzen

In de VS, goed voor twee derde van de totale hele omzet, profiteert Ahold Delhaize van hogere prijzen en voordelen uit het in elkaar schuiven van de operaties van de fusiepartners. In België hebben vooral de winkels van Delhaize het lastig. Daarom gaat het fusiebedrijf daar investeren in het vernieuwen van de supermarkten en meer promotie en reclame.

Ahold Delhaize heeft een jaaromzet van meer dan 60 miljard euro, 6500 winkels en 370.000 werknemers. Wekelijks ziet het winkelbedrijf meer dan 50 miljoen klanten langs de kassa's gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer