Uitspraak+productierechten+pluimvee+en+varkens+op+1+maart
Nieuws
© Twan Wiermans

Uitspraak productierechten pluimvee en varkens op 1 maart

Of pluimvee- en varkenshouders hun 1,6 miljoen kilo fosfaatrechten in de vorm van Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR) mogen houden blijft onzeker. De rechter doet over twee weken op 1 maart uitspraak.

LTO/NOP Pluimveehouderij, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Nederlandse Pluimvee Vakbond (NVP) en mestverbrandingsbedrijf DEP spanden het kort geding aan nadat ex-staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw in oktober 2017 definitief bevestigde dat de POR -rechten omwille van de derogatie eind dat jaar zouden komen te vervallen.

Rechtsongelijkheid

De einddatum van de POR-rechten was gekoppeld aan het verdwijnen van de dierrechten per 2018. Omdat pluimvee- en varkensrechten nog steeds van kracht zijn, zijn de de aanklagers van mening dat de POR-rechten niet mogen worden afgeschaft. Het gaat hen niet primair om de POR-rechten, maar om het principe: de rechten blijven (nog), terwijl de POR wordt afgeschaft.

Bij de pluimveehouderij gaat het bij de POR in totaal om 2.427.485 rechten (3,5 procent van de productieruimte). Bij varkenshouders gaat het om 121.622 rechten. De financiële impact van het afschaffen van de POR-rechten loopt op bedrijven uiteen van enkele 10.000 euro's tot in de tonnen.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer