Prijs varkensrecht stijgt mee met winst

Om de fiscale winst te drukken leggen varkenshouders steeds meer geld op tafel om productierechten te kopen. Sinds januari is de prijs van kooprechten per eenheid in de regio Zuid van 100 naar 130 euro opgelopen (indicatief) en in de regio Oost van 65 naar 80 euro per eenheid. In de regio overig wordt traditiegetrouw het minst betaald.

Prijs+varkensrecht+stijgt+mee+met+winst
© Twan Wiermans

Van week tot week stijgen de biggenprijzen en de prijzen voor slachtvarkens. Dus stijgen de prijzen van varkensrechten mee. Leasen is veel minder populair, want dat draagt veel minder bij aan de vermindering van de fiscale winst. Ook accepteren banken soms niet dat varkenshouderijen gefinancierd zijn zonder dat ze gebruik maken van kooprechten.

Voorzitter Hans Peters van de agrarische sectie Vastgoed van VBO Makelaar is verrast dat de prijs zo snel is gestegen. 'Leasen kost nog steeds 5 tot 6 euro per eenheid. Dat kun je wel een tijdje volhouden in vergelijking met de prijzen die nu voor kooprechten worden betaald.'

Grondmarkt

De zoektocht van varkenshouders om de fiscale winst te drukken vertaalt zich ook in aankoop van grond, constateert Peters. Tot voor kort speelden varkenshouders lange tijd geen rol op de grondmarkt.

Een derde mogelijkheid om de fiscale winst te drukken is investeren in achterstallig stalonderhoud in combinatie met energiebesparende maatregelen.

De oplopende prijs van varkensrechten wordt gesteund door de politieke besluitvorming van de afgelopen week in Den Haag over de invoering van de fosfaatrechten in de melkveehouderij. Al blijft het onduidelijk hoe het verder gaat met de POR-regeling. Daarover zijn geen nieuwe inzichten ontstaan. De staatssecretaris heeft eerder gezegd dat het ministerie komend najaar nieuwe mededelingen doet over het voorgenomen besluit om de POR-regeling af te schaffen.

Motie

Een Tweede Kamer-motie van CDA en VVD die de staatssecretaris opdraagt dit besluit terug te draaien, is in februari aangenomen. Als de POR-regeling desondanks toch worden afgeschaft, dan kan dit met name in de regio Zuid grote gevolgen hebben.

Varkenshouders ontkomen er niet aan over de afloop hiervan een inschatting maken. De prijzen van varkensrechten lopen voortdurend op en het eind is nog niet in zicht, gezien de florissante winstverwachtingen.

Geen omwisseling

Sinds vorige week is het in ieder geval zeker dat er een stelsel van fosfaatrechten komt voor de melkveehouderij. Ook is het vrijwel zeker dat er geen omwisseling tussen varkensrechten en fosfaatrechten wordt toegestaan, zegt Peters.

De behandeling van de fosfaatrechten en de fosfaatreductie in de melkveehouderij in de Eerste en Tweede Kamer heeft verder duidelijk gemaakt dat de eindigheid van productierechten bepaald niet in zicht is. Er komen eerder diercategorieën bij, bijvoorbeeld voor geiten, dan einddata voor het afschaffen van productierechten.

Slechts een kleine Kamermeerderheid was voor verwerping van de motie van GroenLinks en SP om geitenrechten in te voeren. Het stemgedrag van de PVV in de nieuwe Tweede Kamer gaf de doorslag. D66 stemde voor invoering.

Vrij verhandelbaar

Zowel in de Eerste als de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Martijn van Dam uitgelegd waarom de overheid kiest voor een stelsel van vrij verhandelbare productierechten in plaats van een fosfaatbank. Dat voorkomt namelijk dat de overheid de regie voert over de ontwikkeling van individuele bedrijven, die op deze manier zelfstandig de bedrijfsomvang kunnen regelen.

Met name de SP en GroenLinks vinden dat productierechten het proces van versnellende schaalvergroting nog meer versnelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer