Delphy beproeft komkommerteelt met hybride belichting

Delphy is een proef gestart met het telen van komkommers onder hybride belichting. De doelstelling is dat de eerste komkommers worden geoogst als in de traditionele teelt de laatste worden geproduceerd.

Delphy+beproeft+komkommerteelt+met+hybride+belichting
© Delphy

'De retailers en de consument stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit en jaarrond beschikbaarheid van verse groenten en fruit', meldt Delphy. In de tomatenteelt blijft het areaal belichting voor jaarrond productie groeien en lijkt een 'voorwaarde' te worden voor een gezond bedrijfseconomisch resultaat. 'In tegenstelling tot tomaat staat de jaarrond productie van komkommers van Nederlandse bodem nog aan het begin van de ontwikkeling.'

Het project bevat in eerste instantie twee hogedraadteelten tot eind juni. De focus binnen de proef ligt op het ontwikkelen van een teeltconcept met de kernthema's (LED)-belichting, Het Nieuwe Telen, weerbaar telen, geen wateremissie, productie en kwaliteit. Er wordt hybride belichting toegepast, 105 µmol SONT topbelichting en 110 µmol LED tussenbelichting. De productiedoelstelling tot eind juni is beoogd op 102 kilo per vierkante meter.

Privaat gefinancieerd

Aan de proef wordt een wekelijkse begeleidingsgroep gekoppeld, waarin de teeltstrategie wordt bediscussieerd. De proef wordt volledig privaat gefinancierd, deels vanuit de budgetten voor kennisontwikkeling van Delphy zelf, maar ook door toeleveranciers, telers en participanten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer