Vertical farming helpt om 9 miljard mensen te voeden

De wereldpopulatie bestaat in 2050 uit ruim 9 miljard mensen. De meeste mensen zullen in metropolen leven. Om deze mensen te voeden, zijn slimmere voedselsystemen nodig. Vertical farming is een mogelijkheid.

Vertical+farming+helpt+om+9+miljard+mensen+te+voeden
© Bert Hartman

Niet overal is het mogelijk om voedsel op het land te verbouwen, door beperkte ruimte, slechte luchtkwaliteit, diverse klimaatomstandigheden en/of vervuilde grond. Voor deze gebieden is vertical farming een mogelijke oplossing.

In opdracht van het Rotterdam Food Cluster onderzochten vijf studenten van Inholland Delft de kansen voor business modellen in vertical farming. Ze keken daarbij ook naar verschillende steden: Tokyo, Las Vegas en Rotterdam.

De vijf studenten volgen drie verschillende opleidingen bij Inholland in Delft. Zij hebben onderzocht of en hoe vertical farming een interessante businesscase kan opleveren voor Rotterdam. Om een goed beeld te krijgen van de businesskansen is de ontwikkeling van vertical farming bij drie steden onderzocht.

Internationaal kansen voor vertical farming waar normale teelt niet mogelijk is

Drijfveren

Vertical farming is voornamelijk interessant voor grote steden waar klimaat, luchtkwaliteit en/of bodem ongeschikt is om voedsel te verbouwen en import bemoeilijkt wordt door slechte verkeersstromen. De drijfveren om een vertical farm te bouwen verschilt per land en stad volgens het onderzoek van de studenten.

In Tokyo is het belangrijk om vers en veilig voedsel te produceren vanwege de nucleaire vervuiling. Voor Las Vegas valt er veel winst te behalen met vertical farming door lokaal voedsel te produceren, omdat de stad nu veel producten importeert. In Nederland wordt vertical farming vooralsnog ingezet voor research doeleinden.

Deze vertical farmtechnologie is veel gevraagd door (inter)nationale bedrijven en studenten en is daarmee een belangrijk exportproduct voor Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het produceren van schaarse producten van hoge kwaliteit in een vertical farm, zoals vanille en saffraan.

Wageningen UR onderzoekt bijvoorbeeld hoe vanille geteeld kan worden in een kas. Met name het ontwikkelen van nieuwe technieken en toepassingen in vertical farming is een rol waar de Rotterdamse regio zich sterker in zou moeten profileren.

Voordelen

Vertical farming houdt in dat voedsel in een gesloten omgeving, in lagen boven elkaar geproduceerd wordt met beperkt ruimtegebruik en zonder gewasbeschermingsmiddelen. Een vertical farm kan in of dichtbij een stad worden gebouwd en daarmee de inwoners van vers voedsel voorzien.

Vertical farming biedt talloze voordelen ten opzichte van traditionele landbouw: meer voedsel produceren op een kleiner oppervlakte, geen invloed door weersomstandigheden, verbetering van de luchtkwaliteit, gebruik van schone energie, positieve impuls voor economie, vermindering van transport, kwaliteitswaarborging, jaarrond productie en minder waterverbruik.

Volgens de studenten zal er in Nederland (mede door de hoge kosten) op korte termijn weinig behoefte zijn aan vertical farming, maar in andere landen met een enorme groei in populatie wel. Internationaal zien ze kansen waar normale teelt niet mogelijk is. Vooral in landen zoals Japan.

Pilotproject

Rotterdam Food Cluster en high-tech tuinbouwbedrijven starten met een initiatief voor een vertical farming testfaciliteit in de stad. Met deze pilot bouwt de tuinbouwsector nieuwe kennis op om wereldwijd toe te passen op locaties waar voedselschaarste een grote issue is.

Het pilotproject zit momenteel in de onderzoeksfase. De pilot is nog op zoek naar bedrijven en kennisdragers die de vertical farm verder willen helpen ontwikkelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer