Studenten+ontwerpen+%27verrassend%27+afleidingsmateriaal
Nieuws
© Gert Schreurs

Studenten ontwerpen 'verrassend' afleidingsmateriaal

Ruim honderd tweedejaars van het Johannes Fonanus College uit Barneveld bogen zich over nieuw afleidingsmateriaal voor varkens. Hun ontwerpen noemt varkenshouder Dirk Dekker uit Nijkerk 'verrassend'. 'Sommige ontwerpen kunnen morgen in een stal worden gebruikt.'

Ik wil stoppen met couperen, help mij. Dat was de oproep die Dekker deed aan de leerlingen van het Technasium. Tijdens een rondgang over het bedrijf liet hij zien wat hij allemaal al doet om staartbijten te voorkomen. 'Wij doen wel zeven dingen, maar dat is nog niet afdoende om te kunnen stoppen met couperen', aldus Dekker.

Vol enthousiasme stortten de leerlingen zich in groepjes op de opdracht: maak een vernieuwend en werkend prototype van uitdagend speelgoed voor varkens. Uiteindelijke bleven vier finalisten over. 'Mooi om te zien dat de informatie van de lezing en het bezoek aan de stal terugkomen in de ontwerpen', reageerde varkensspecialist Roy Marissen die samen met Dekker de jury vormde.

Varkensbestendig

Het prototype van Evan Dokter, Tom Kok, Jan Geert ter Maaten en Yorian Krijnen won de ontwerpsessie. Zij ontwikkelden een koker met daarin een bal die varkens omhoog moeten wroeten. Via een spiegel boven in het ontwerp kan het varken zien welke beloning achter de bal wacht. 'Heel slim bedacht; patentwaardig', zegt Dekker die zelf een varkensbestendige uitvoering van het ontwerp gaat maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer