Innovatiepact+moet+Zuid%2DHollandse+tuinbouw+versterken
Nieuws
© Greenport

Innovatiepact moet Zuid-Hollandse tuinbouw versterken

39 ondernemers, organisaties, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben op 2 februari in Naaldwijk het Innovatiepact van Greenport West-Holland ondertekend.

Zij slaan daarmee de handen ineen om de innovatieve kracht van het tuinbouwcluster te versnellen, zodat de Greenport West-Holland (voorheen Westland-Oostland) het meest toonaangevende tuinbouwcluster ter wereld blijft. Provincie Zuid-Holland, een van de ondertekenaars, stelt geld ter beschikking voor onder meer een programmaregisseur.

'De sector heeft nieuwe verdienmodellen nodig om de internationale toppositie in de tuinbouw te behouden. Een ondernemer kan dit niet alleen. Hiervoor is samenwerking met andere ondernemers, de overheid en de kennisinstellingen nodig', motiveert gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van provincie Zuid-Holland het pact.

Ambities

De gedeputeerde is tevens voorzitter van de Greenport. Ze riep andere ondertekenaars op zich op te stellen als ambassadeur van het Innovatiepact, zodat meer bedrijven en instellingen zich aansluiten. 'De ambities zijn groot. Daarvoor hebben we meer mensen én middelen nodig.'

Het Innovatiepact is geen blauwdruk voor de komende jaren maar de basis voor een gezamenlijke agenda waarbij de aangesloten partijen voortdurend samen bepalen aan welke innovatieve thema's aandacht moet worden besteed door onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Daarnaast stellen aangesloten bedrijven en instellingen mensen en middelen beschikbaar voor de doelen.

LTO Glaskracht Nederland

Onder de 39 ondertekenaars van het Innovatiepact zijn onder meer: Greenport West-Holland, LTO Glaskracht Nederland, Delphy, Demokwekerij Westland, Duijvestijn Tomaten, provincie Zuid-Holland, TU Delft, Wageningen University & Research Glastuinbouw, Royal FloraHolland en acht betrokken gemeenten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer