Grote depositieverschillen bij spuiten in fruitteelt

Onderzoek naar emissie en spuittechnieken in de fruitteelt laat grote depositieverschillen zien, zowel binnen een boom als tussen spuitmachines met dezelfde spuitdoppen.

Grote+depositieverschillen+bij+spuiten+in+fruitteelt
© Nieuwe Oogst

Op de open dag van Proeftuin Randwijk vertelde onderzoeker Jan van de Zande van Wageningen UR over emissie en spuittechnieken in de fruitteelt.

Met het PPS-project Innovatieve efficiënte toedieningstechnieken probeert de fruitsector meer spuitvloeistof in de boom te krijgen. ‘Slechts 30 tot 40 procent van de spuitvloeistof komt op het gewas’, zegt Van de Zande. ‘De rest belandt op de grond, terwijl ook een deel wegwaait.’

Spreiding

Van vijf bestaande typen boomgaardspuiten bepaalden de onderzoekers de lucht- en vloeistofverdeling en waar de spuitvloeistof in en buiten de bomen terechtkomt.

Uit het onderzoek komen grote depositieverschillen naar voren. ‘De spreiding in de boom varieert bij een standaard dwarsstroomspuit met neveldop Albuz ATR Lila gemiddeld van 0,20 µl in de broek tot 0,45 µl per vierkante centimeter in de kop van de boom’, zegt onderzoeker Pieter van Dalfsen.

Spuitdoppen

Ook verschillen spuitmachines met dezelfde spuitdoppen en verschillende luchthoeveelheden onderling qua depositie in de boom. ‘Vermindering van spreiding van de depositie op de bladeren komt ten goede aan de bespuitingseffectiviteit en middelenbehoud voor de fruitteeltsector.’

Het onderzoek moet zorgen voor verbetering en verdere ontwikkeling van spuitmachines in de fruitteelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer