Van+boerenondernemer+naar+ondernemer
Nieuws
© Eigen foto

Van boerenondernemer naar ondernemer

Henri Manders, adviseur omgeving bij ZLTO, wordt steeds vaker benaderd door leden die hun neventak willen uitbreiden en definitief afscheid willen nemen van hun agrarische activiteiten. Daar komt soms heel wat bij kijken.

Degenen die hier ervaring mee hebben zijn Peter en Jeanne Renders van De Bottelroos in Moergestel, een luxueus, zakelijk groepsvergaderhuis te midden van de prachtige natuur van de Oisterwijkse bossen en vennen.

'Heel mooi', beaamt Peter. 'Maar het is moeilijk om een agrarisch bedrijf in zo'n omgeving te blijven ontwikkelen.' Met zijn vrouw besloot hij van een beperking een kans te maken. En dat is gelukt. 'Al sinds de bouwtekening van onze neventak online stond zijn we volgeboekt.'

Peter heeft het over tien jaar geleden. Henri Manders begeleidde destijds veel leden die een neventak wilden beginnen. Of het nu een streekwinkel, minicamping, zorgboerderij, horecazaak of kinderopvang was. Veel van hen komen nu bij hem terug. 'Ze zijn op een punt beland dat de neventak interessanter wordt dan het agrarische bedrijf. Ze hebben zich bewezen in hun nieuwe onderneming en er is vraag naar bij de consument. Bovendien wordt het in veel regio's nog lastiger om primair agrarisch te blijven opereren. De stap om helemaal over te gaan, wordt zo steeds kleiner.'

Een beter plan

Ook Peter en Jeanne zitten weer met Manders om tafel. Na vier jaar hadden zij hun plantenkwekerij volledig afgebouwd. De doorontwikkeling van de recreatieve onderneming heeft echter meer voeten in de aarde.

'We zijn al enkele jaren in gesprek met de omgeving en de gemeente. Met deze doorlooptijd hadden we in eerste instantie geen rekening gehouden', erkent Renders. 'Anders dan tien jaar geleden is het beleid van de gemeente dat je een omgevingsdialoog houdt. Een plan kan alleen doorgaan als er voldoende draagvlak is.'

Ook op politiek vlak zijn de nodige gesprekken gevoerd. De onderneming lag in een beleidsmatig vastgesteld 'zoekgebied' voor recreatieve uitbreiding. 'Ruim anderhalf jaar is erover gesproken in de gemeenteraad voordat we toestemming kregen om op deze plek door te gaan.'

Samenwerking

In het geval van Peter en Jeanne is er veel tijd in gaan zitten om alle partijen op één lijn te krijgen en het plan naar een vervolgstap te brengen. Adviseur Henri Manders hielp hen door dit moeilijke spel te manoeuvreren.

Maar ze zijn er nog niet. Nu gaan ze de bestemmingsplanprocedure in, een traject van nog zo'n anderhalf jaar, verwacht Renders. 'Uiteindelijk ligt er een gedragen plan, een plan dat ook beter bij ons past.' Peter en Jeanne hebben geluisterd naar de wensen van omwonenden en andere partijen en zijn uitgegaan van de onderneming die past bij de omgeving.

'Natuur, rust en beleving staan centraal. We gaan ons meer richten op kleinschalige recreatie en er vindt natuurontwikkeling plaats als compensatie voor de uitbreiding.' Gemeenten, provincie en het waterschap zijn enthousiast. Een samenwerking met Natuurmonumenten wordt verder verkend.

Kijken op locatie

Manders benadrukt dat elk traject anders is. 'Het hangt van veel factoren af.' Daarom vinden veel ondernemers het prettig zich te laten begeleiden door iemand die de situatie in een breder perspectief kan plaatsen.

Vragen die vaak aan de adviseur worden gesteld: hoe pak je het aan? Wat kom je allemaal tegen? Waar moet je rekening mee houden? Hoe doen anderen dat? Dat bracht Manders op het idee om bijeenkomsten te houden op locatie, waarbij hij vragen beantwoord en de ondernemer zijn ervaringen deelt.

Denkt u ook over het doorontwikkelen van uw bedrijf? Kom dan naar de eerste van deze bijeenkomsten voor MFL-leden. Deze vindt plaats op dinsdag 20 februari van 13.30 tot 16.30 uur bij Peter en Jeanne Renders van De Bottelroos, Zandstraat 16a in Moergestel. Er kunnen slechts een beperkt aantal deelnemers komen. Aanmelden kan via de website van ZLTO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer