Consumentenkoepel+wil+af+van+misleidende+voedselclaims
Nieuws
© Flickr.com

Consumentenkoepel wil af van misleidende voedselclaims

De Europese consumentenkoepel BEUC wil dat er een einde komt aan het gebruik van misleidende teksten op voedselverpakkingen. Een product aanprijzen met 'rijk aan vezels', terwijl er juist veel suiker in zit, moet verboden worden.

Volgens de Europese bond voor consumentenorganisaties worden kopers massaal om de tuin geleid met teksten als '70 procent minder vet', 'meer calcium' of 'vitamine C verhoogt uw immuunsysteem'. Daardoor lijken eet- en drinkwaren veel gezonder dan ze zijn.

'Wie verwacht nu dat ontbijtgranen die rijk zijn aan ijzer en calcium, feitelijk voor een derde uit suiker bestaan? Onze ledenorganisaties vonden in de hele EU grote aantallen van dit soort claims die suikerrijke producten vermommen als gezonde opties. Dit is onacceptabel', aldus directeur-generaal Monique Goyens van BEUC.

Voedingsprofielen

De Europese Commissie stelde al in 2009 voor 'voedingsprofielen' in te voeren om te voorkomen dat mensen niet goed worden geïnformeerd. Naar verwachting beslist ze dit voorjaar over de invoering daarvan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer