FloraHolland%2Dtelers+gaan+duurzaam
Nieuws
© William Hoogteyling

FloraHolland-telers gaan duurzaam

Dertig kwekers hebben het afgelopen half jaar het MPS-GAP-certificaat ontvangen en twintig zijn nog bezig met deze certificering. Dat meldt bloemenveiling Royal FloraHolland.

Nog eens 45 kwekers hebben zich in dezelfde periode aangemeld voor de milieuregistratie MPS-ABC. Kwekers moeten voldoen aan MPS-GAP of MPS-ABC om duurzaam te telen volgens de regels van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI).

FSI is het leidende programma voor het verduurzamen in de internationale sierteeltketen, met de doelstelling dat 90 procent van de door de leden van FloraHolland geproduceerde of verhandelde bloemen en planten in 2020 duurzaam is. In juni 2017 hebben FloraHolland, de Dutch Flower Group, Royal Lemkes, Waterdrinker en FleuraMetz het manifest 'Samen Duurzaamheid en Transparantie Versnellen' getekend.

Voortouw nemen

De vijf partijen willen de siertelers laten beseffen dat zij zonder duurzame producten geen toekomst hebben en dat Nederlandse kwekers op dit terrein het voortouw moeten nemen. 'Nederland is hiertoe verplicht als wereldspeler in de handel en productie van bloemen en planten', zei toenmalig algemeen directeur Lucas Vos van FloraHolland bij de ondertekening.

De vraag van de consument naar eerlijke, betrouwbare en duurzaam geproduceerde bloemen en planten neemt volgens de vijf ondertekenaars toe. 'Retailers, waaronder de grote internationale supermarkten, tuincentra, bouwmarkten en e-commerce bedrijven stellen steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid', merkt FloraHolland.

Kwekersbijeenkomsten

De vijf partijen stimuleren en ondersteunen telers bij het behalen van de certificaten. Om die reden hebben de initiatiefnemers de afgelopen maanden informatieavonden voor kwekers georganiseerd.

Veertien keurmerken komen volgens FSI in aanmerking als bewijs van duurzame teelt. In Nederland zijn dat vooral MPS-GAP (of GlobalGAP) en MPS-ABC. De aanmeldingen voor MPS-GAP en MPS-ABC zijn volgens een woordvoerder van MPS nog niet exorbitant hoog.

Afstemming

De woordvoerder verwacht dat belangstelling onder telers groter wordt wanneer MPS-GAP en GlobalGAP op elkaar zijn afgestemd. Nu bestaan er nog kleine verschillen tussen de twee. De afstemming moet in de loop van dit jaar zijn beslag krijgen.

Ook dit jaar blijft FloraHolland op bijeenkomsten de kwekers stimuleren om een certificaat te halen. De veiling gaat op de Duitse sierteeltbeurs IPM Essen, die deze week wordt gehouden, actief kwekers benaderen om aan te haken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer