Jonge+boer+toont+zijn+voedselproductie+op+Facebook
Interview
© Eigen Foto

Jonge boer toont zijn voedselproductie op Facebook

Vijf jonge boeren uit Boxtel en Liempde brengen de keten van onze voedselproductie in beeld. Een van hen is Daan Bressers. Zijn filmpjes van anderhalve minuut op Facebook leveren duizenden volgers op. Hoe doet hij dat?

Hoe verklaar je dit succes?

'Met de reeks video's Bij de boer over de vloer op Facebook brengen we de hele keten van de sector in beeld, van de boer tot de chauffeurs en de fabrieksmedewerkers tot de mensen op kantoor. Iedereen herkent zich in onze filmpjes.'

Hoofdrolspeler Freek is een gouden vondst

'Freek, het zoontje van melkveehouders in Spoordonk, belandt in situaties waarin hij leert waar zijn eten vandaan komt. Elke ouder moet op een bepaald moment uitleggen hoe de melk in je glas komt en dat friet van aardappels is gemaakt. Maar ook volwassenen leren een heleboel van onze filmpjes.'

Wat dan?

'Mensen komen steeds verder van hun voedsel af te staan. Ze hebben niet in de gaten hoeveel moeite het kost om ons voedsel te produceren en hoeveel mensen eraan meewerken. Vaak werken ze indirect ook zelf mee in de voedselketen.'

Wat willen jullie met de filmpjes bereiken?

'Ons doel is om te laten zien dat er heel veel mensen werkzaam zijn in en voor de veehouderijsector. En we willen de beeldvorming bij burgers over de veehouderij bijstellen. Er is teveel negatieve publiciteit.'

Wat is jullie werkwijze?

'Wij hebben ervoor gekozen om de sector positief in beeld te brengen. Het dagelijkse leven en werk van een brede groep betrokkenen waarin iedereen zich kan herkennen. Dat is een hele andere strategie dan partijen die tegen de landbouw zijn. Die zetten de aanval in en roepen op tot negatieve reacties.'

De filmpjes zien er heel professioneel uit

'We hebben een ervaren cameravrouw in de arm genomen en we hebben een groot aantal sponsors gevonden. Lieke Faber komt van buiten de sector. Dat is een bewuste keuze, zodat ze met de blik van de burger door de camera kon kijken.'

Komt er een nieuwe reeks filmpjes?

'De eerste reeks hebben we in 2016 gemaakt en bestond uit zes afleveringen, de laatste uit drie. We hebben er een heel jaar over gedaan om de laatste serie te maken. We filmen alles zelf en maken afspraken met loonwerkers, boeren, de fabriek en toeleveranciers. Binnenkort gaan we evalueren. We steken er dus veel energie in, maar met ruim 2.400 volgers en een filmpje dat bijna 800 keer is gedeeld, wordt het ons heel moeilijk gemaakt om niet door te gaan.'

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer