CWV+Barlo+wacht+niet+langer+met+drone
Achtergrond
© Han Reindsen

CWV Barlo wacht niet langer met drone

Als het gaat om precisielandbouwtechnieken, lijken loonwerkers op boeren. Ze zijn veelal afwachtend. Niet CWV Barlo in Aalten. 'Als je blijft wachten, loop je op een gegeven moment achter', zegt bedrijfsleider Jaco Gerritsen van de coöperatieve werktuigenvereniging.

CWV Barlo maakt sinds begin dit jaar deel uit van Dronewerkers, een collectief dat nu acht agrarische eBee-drones in gebruik heeft. Tegelijk heeft ook Loonbedrijf De West in Westbeemster zich bij Dronewerkers aangesloten. CWV Barlo richt zich op de melkveehouderij en Loonbedrijf De West meer op de grond-, weg- en waterbouw.

In de praktijk zijn het tot nu toe vooral akkerbouwers die voorzichtig beginnen met de inzet van drones, terwijl de werktuigenvereniging met name melkveehouders als lid heeft. 'Maar ook in de veehouderij zijn voordelen te behalen', zegt Gerritsen. 'Met een drone kun je ridderzuring of engerlingenschade op een perceel detecteren. Zo weet je waar je actie moet ondernemen.'

NIR-sensoren

De bedrijfsleider van CWV Barlo ziet zeker kansen en wijst onder andere op verschillende graswinningsprojecten die werken met NIR-sensoren om zo exact mogelijk te kunnen bemesten. 'Bij dat soort technieken heb je wel data nodig van dronebeelden en grondsensoren.'

Als je wacht tot alles goed is uitgedokterd, loop je als loonbedrijf achter

Jaco Gerritsen, bedrijfsleider CWV Barlo in Aalten

Met de inzet van een drone zijn verschillen in een perceel op te sporen, is actie te ondernemen en de productie te verhogen. 'Bij veehouders moeten vooral de eerste en de tweede snede van goede kwaliteit zijn. Daar is aandacht voor nodig. Met een drone kun je meer rendement halen van de dure grond.'

Service

CWV Barlo ziet de drone als een stuk service van het bedrijf, dat dit kalenderjaar zeventig jaar bestaat en circa tachtig boerenleden heeft. Daarnaast verricht de vereniging loonwerk voor ongeveer eenzelfde aantal niet-leden. In de praktijk werkt een werktuigenvereniging niet anders dan een loonbedrijf.

Gerritsen is sinds een klein jaar bedrijfsleider: 'Afgelopen voorjaar is de interesse in het vliegen met een drone ontstaan. Ik heb er artikelen over gelezen en heb een gesprek gehad met Dronewerkers. Ik ben enthousiast geworden over de mogelijkheden en heb dat over kunnen brengen op het bestuur. Zo heb ik draagvlak gecreëerd.'

Landelijk netwerk

Bij Dronewerkers gaat het om een landelijk netwerk. De bedrijfsleider heeft hier bewust voor gekozen. 'In een landelijk netwerk verzamel je data van boeren uit heel Nederland. Daar kun je van leren. Daar komt bij dat de piloten bij Dronewerkers met hun kennis elkaar versterken.'

Vanaf het komende teeltseizoen gaat CWV Barlo zelf met een eBee-drone vliegen. Met een filmpje geeft het bedrijf uitleg over de mogelijkheden. Het werkgebied is Oost-Nederland en misschien wel een stuk van Duitsland. 'Door met een drone te vliegen, gaan we zelf als loonbedrijf kennis opdoen en komt de naam van het bedrijf meer in beeld.'

Toekomst

Gerritsen denkt dat er de komende vijf jaar in de landbouw meer gaat veranderen dan in de afgelopen tien jaar. 'Wie op de twee laatste edities van Agritechnica in Hannover is geweest, ziet dat precisielandbouw de toekomst wordt. De regelgeving vraagt dat we steeds preciezer moeten gaan werken met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.'

CWV Barlo heeft al een Rauch-kunstmeststrooier die plaatsspecifiek kan werken. 'Over nu en een jaar of vijf hebben we waarschijnlijk een nieuwe veldspuit nodig en die moet met taakkaarten kunnen werken. Het is dan goed dat het loonbedrijf al ervaring heeft opgedaan met precisielandbouwtechnieken.'

Samenwerken

De werktuigenvereniging gaat samenwerken met adviseurs die bekend zijn met de bedrijfssituatie van de betreffende boer. 'Als je met een drone verschillen ziet in een perceel, moet je de oorzaak weten te achterhalen. Daarvoor kan het nodig zijn om grondmonsters te nemen. Maar misschien geeft de geschiedenis van het perceel ook al antwoorden', zegt de bedrijfsleider.

Omdat het seizoen voor een drone in de landbouw relatief kort is, wil CWV Barlo de drone ook buiten de landbouw inzetten. Dit jaar verwacht Gerritsen financieel gezien overigens geen jubelverhaal. 'Het is het kip-eiverhaal. Als je wacht tot alles goed is uitgedokterd, loop je als loonbedrijf achter. Precisielandbouw is de toekomst. Met de technieken kunnen we beter rekening houden met de wensen van de samenleving.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer