Meer+promotie+Europees+landbouwproduct
Nieuws
© DIRK HOL

Meer promotie Europees landbouwproduct

De Europese Commissie trekt 169 miljoen euro uit om de afzet van landbouwproducten van de EU over de hele wereld te bevorderen. Dat is 27 miljoen euro meer dan in 2017.

De commissie roept partijen op om met voorstellen voor campagnes te komen. Die programma's kunnen betrekking hebben op een groot aantal thema's zoals gezondheid en voor specifieke marktsectoren. Twee derde van de beschikbare financiering is geoormerkt voor de bevordering van de afzet van EU-voedingsproducten in niet-EU-landen, met name die met een groot potentieel voor het verhogen van de uitvoer van agrovoedingsproducten van de EU, zoals Canada, Japan, China, Mexico en Colombia.

Phil Hogan, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, zegt dat Europese voedselproducten door hun hoge kwaliteit wereldwijd in de belangstelling staan. 'Ik verwelkom deze nieuwe afzetbevorderingsprogramma's, die in het verleden met succes de deur hebben opengezet voor nieuwe aanvragers en onze zichtbaarheid over heel de wereld hebben verhoogd.'

Afzetorganisaties

Voor programma's binnen de EU moet de nadruk liggen op het informeren van consumenten over de verschillende kwaliteitsregelingen en -labels van de EU, zoals geografische aanduidingen of biologische producten. Voor de subsidies komen een breed scala van organisaties, zoals vakverenigingen en producenten- en afzetorganisaties in aanmerking.

Sectorale financiering zal gaan naar programma's ter bevordering van het duurzaam fokken van dieren, waaronder schapen en geiten. Er is ook financiering gereserveerd voor campagnes ter bevordering van gezonde voeding en van de consumptie van groenten en fruit.

Niet wachten

Bedrijven moeten niet te lang wachten met het indienen van aanvragen, adviseert Hogan. 'Vorig jaar waren er bijna tien keer zoveel aanvragen voor promotieprogramma's als dat er budget beschikbaar was. Wacht dus niet langer om een aanvraag in te dienen als u een in aanmerking komende organisatie bent.'

Het EC-agentschap Chafea helpt organisaties bij het indienen van aanvragen. Meer informatie wordt gegeven op een reeks infodagen die in de hele EU worden gehouden. De eerste infodag vindt plaats in Brussel op 31 januari.

Voorstellen moeten uiterlijk op 12 april 2018 worden ingediend. Klik hier voor de volledige lijst van de prioriteiten die de commissie stelt in deze financieringsronde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer