ABN+Amro+verwacht+aanzienlijke+melkprijsdaling
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ABN Amro verwacht aanzienlijke melkprijsdaling

Een 'aanzienlijke daling van de melkprijs vroeg in 2018 is onvermijdelijk', stelt directeur Agrarische Bedrijven Pierre Berntsen van ABN Amro.

Berntsen wijst op het extra melkaanbod door de hoge prijzen en de sterke euro van het afgelopen jaar die zorgen voor dalingen van bulkprijzen van boter en melkpoeders.

'De prijzen van vooral boter en kaas, die in de Europese Unie ver boven de wereldmarktniveaus waren uitgestegen, moeten weer concurrerend worden. De hoge melkprijzen lokken echter extra aanbod uit, met een aanzwellende EU-melkstroom tot gevolg. Dit vereist in 2018 een sterke exportprestatie. De sterke euro helpt ons daarbij niet.'

Vertragend

Meestal is de transitie van lagere bulkprijzen voor boter en melkpoeders naar lagere melkprijzen een geleidelijk proces, ingegeven door de langetermijncontracten in met name kaas die vertragend werken. 'Toen de prijzen van poeders en boter in september verzwakten leek er nog niet zo veel aan de hand omdat de kaasmarkt stabiel bleef', zo blikt Berntsen terug.

Groei in omzet is dus alleen nog mogelijk door waarde toe te voegen.

Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro

'Toen de EU-commissie echter in oktober aangaf de interventie van magere melkpoeder in 2018 sterk te gaan beperken, verzwakte ook de markt voor foliekaas snel. De vrees bestaat dat daardoor veel melk naar de kaasbakken zal stromen in 2018. De kaasprijs daalde zo snel dat een aanzienlijke daling van de melkprijs vroeg in 2018 onvermijdelijk lijkt.'

Fosfaatwetgeving

In de tweede helft van 2018 zal de prijsontwikkeling vooral worden beïnvloed door het melkaanbod in de EU en Nederland. 'Groei van de nationale melkplas zit er de komende jaren niet in, want de nieuwe fosfaatwetgeving biedt daarvoor nauwelijks ruimte', aldus Berntsen.

'Groei in omzet is dus alleen nog mogelijk door waarde toe te voegen. Nederlandse zuivel wordt bij een mondiale consumptie die jaarlijks groeit in toenemende mate een schaars goed. Het is niet uit te sluiten dat verwerkers met ambities in volume dit met melk uit buurlanden gaan realiseren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer