Miljoenen voor herstructurering Westlands glas

Provincie Zuid-Holland en gemeente Westland trekken ruim 7 miljoen euro uit voor de herstructurering van de Westlandse glastuinbouw.

Miljoenen+voor+herstructurering+Westlands+glas
© WUR Wageningen

Vanaf 1 februari volgend jaar kunnen woningeigenaren in het glastuinbouwgebied een subsidieaanvraag doen voor de sloop van hun woning en zo bijdragen aan de modernisering van de glastuinbouw. Wie de bijdrage aanvraagt, moet samenwerken (door verkoop van grond) met een glastuinbouwbedrijf dat wil uitbreiden op de plek van de woning.

In totaal bevinden zich zo'n 4.000 bedrijfs- en burgerwoningen in het glastuinbouwgebied van Westland. Dat is 9 procent van het totale aantal woningen in de gemeente. In Westland staan zo'n 700 woningen de modernisering van de glastuinbouw in de weg staan. Nog eens ongeveer 550 woningen staan mogelijk in de weg, blijkt uit het 'Werkboek Westland: moderniseren en kansen grijpen' van de Coalitie HOT.

Sloop

Gemiddeld komt dit neer op één woning per 2,2 hectare productieareaal. In de komende vier jaar willen gemeente en provincie met de regeling een bijdrage leveren aan 200 hectare modern productieareaal, wat overeenkomt met de sloop van zo'n 90 woningen.

Van de 7 miljoen euro neemt de provincie 3,8 miljoen voor haar rekening en de gemeente Westland 3,25 miljoen. 'Zuid-Holland en Westland willen de concurrentiepositie van de Nederlandse tuinbouwsector behouden en versterken. Daarvoor is schaalvergroting en modernisering van glastuinbouwbedrijven nodig', geeft wethouder Theo Duijvestijn van Economische Zaken en Greenport aan.

Vestigingsklimaat

Provincie en gemeente zijn daarom de samenwerking met de sector aangegaan, stelt Duijvestijn. 'Deze regeling draagt bij aan het verbeteren van het vestigingsklimaat in Westland, om ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven voor moderne en duurzame tuinbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer