D66+Gelderland+wil+brandveiligheid+in+milieu%2DAPK
Nieuws
© Jos Thelosen

D66 Gelderland wil brandveiligheid in milieu-APK

De Gelderse D66-fractie wil van Gedeputeerde Staten weten of brandveiligheid kan worden meegenomen in een milieu-APK die samen met regio Foodvalley wordt ontwikkeld. Volgens de fractie zijn oude stallen vaak het probleem.

D66 refereert aan een aantal grote stalbranden die dit jaar hebben plaatsgevonden, onder andere bij varkenshouderij Knorhof in Erichem. 'Brandveiligheid in stallen staat al langer op de politieke agenda's.'

Sinds 2014 gelden er strengere regels voor nieuwbouwstallen, maar de branden vinden juist plaats in oude stallen, stelt de partij. 'Het aanpakken van onveilige stallen is lastig, omdat maatregelen zoals compartimenten en sprinklers hoge kosten met zich meebrengen.'

Milieumaatregelen

Volgens D66 is dit vergelijkbaar met milieumaatregelen in stallen. Nieuwere stallen voldoen aan strengere normen. Provincie Gelderland werkt samen met Foodvalley aan een pilot voor een milieu-APK.

Hierbij wordt een stal gekeurd om te kijken of er maatregelen genomen kunnen worden om de uitstoot van die stal terug te dringen. D66 verwacht dat zo'n periodieke keuring ook geschikt is voor brandveiligheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer