Hunze en Aa's vangt minder muskusratten

De muskusrattenvangst in het gebied van waterschap Hunze en Aa's daalde voor het vijfde jaar op rij. Het schap vangt in 2017 naar verwachting 3300 muskusratten.

Hunze+en+Aa%27s+vangt+minder+muskusratten
© Ruud Ploeg

Dat is een daling van ruim duizend ten opzichte van 2016 en positief nieuws voor de waterveiligheid. In 2012 ving het waterschap nog ruim 13.000 muskusratten. Sindsdien vangt het waterschap jaarlijks minder muskusratten en neemt de totale populatie sterk af.

Het muskus- en beverrattenbeheer is noodzakelijk, omdat de dieren in dijken, oevers en kades graven. De muskus- en beverratten vormen daarom een gevaar voor onze waterveiligheid. Het doel is de muskusrattenpopulatie zo klein mogelijk te houden, zodat schade beperkt is.

Beverratten

Het aantal gevangen beverratten neemt toe. In de afgelopen vijf jaar is het aantal gevangen beverratten gestegen van 49 naar 130. Het merendeel hiervan, 90 procent is afkomstig uit Duitsland.

Ook Waterschap Noorderzijlvest ving dit jaar 5800 minder muskusratten in provincie Groningen dan in 2016. In totaal staat de teller op 6.200 dieren. Dat is het laagte aantal in het gebied sinds de afgelopen 25 jaar.

Achterlopen

Toen in 2012 Noorderzijlvest startte met het beheer lagen de vangsten rond de 28.000 muskusratten per jaar. In de provincie werd tot dan toe nauwelijks iets gedaan aan muskusrattenbestrijding . En de provincie liep hiermee achter ten opzichte van andere provincies.

Sindsdien vangt het waterschap ieder jaar minder muskusratten en neemt de totale populatie drastisch af. Muskusrattenbeheer is noodzakelijk, omdat muskus- en beverratten een gevaar voor de waterkeringen en -veiligheid vormen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer