Digitaal+handelsplatform+Floriday+van+start
Nieuws
© FloraHolland

Digitaal handelsplatform Floriday van start

Royal FloraHolland en FloraXchange hebben woensdag de eerste versie van Floriday op de Trade Fair van FloraHolland gepresenteerd.

Floriday is het wereldwijde, digitale platform voor de sierteeltsector. Het platform maakt het voor kwekers mogelijk om in één keer op meerdere handelskanalen en markten actief te zijn. Een deel van de potplantenkwekers zijn de eerste gebruikers van het platform. Andere kwekers krijgen gefaseerd toegang voor het einde van het jaar, meldt FloraHolland.

De eerste versie van Floriday zorgt ervoor dat de kweker maar één keer hoeft in te loggen om producten via meerdere afzetkanalen zoals FloraXchange en FloraMondo aan te bieden. Dit maakt het werk voor kwekers direct gemakkelijker, minder tijdrovend en effectiever.

Voor kwekers en kopers

Hoewel Floriday gericht is op kwekers, biedt het platform ook indirect voordelen voor kopers, stelt FloraHolland. Zo krijgen zij via FloraMondo en FloraXchange toegang tot een groter aanbod. Daarnaast sluit Floriday beter aan op de processen van de kweker, waardoor de koper snel informatie krijgt over bijvoorbeeld de voortgang van zijn bestelling of orderafhandeling. Een ander voordeel is, dat op termijn via Floriday randvoorwaarden en wensen van kopers voor kwekers in het aankoopproces beter ingericht kunnen worden.

Met Floriday maken FloraHolland en FloraXchange werk van hun ambitie om samen met kwekers, kopers en andere spelers in de sector de wereldwijde handel in de sierteelt te versterken. 'Floriday is nu een basisversie en bevat nog niet alle functionaliteiten. Het is een systeem dat we eenvoudig kunnen uitbreiden. Daar is de techniek van het platform al op ingericht', geeft Merel Prins, projectcoördinator bij FloraXchange aan. 'Bijvoorbeeld door systemen aan te sluiten die kwekers nu al op de tuin gebruiken. Dit heeft als voordeel dat zij niet op twee plekken dezelfde informatie hoeven in te voeren.'

Internationale markten

Gerhard van der Bijl, die zich bij FloraHolland met digitalisering bezighoudt wijst er verder op dat nieuwe of bestaande handelskanalen van kopers ook aan Floriday kunnen worden gekoppeld. 'Daar kunnen kwekers vervolgens meteen gebruik van maken. Floriday maakt daarmee ook de toegang tot internationale markten mogelijk en zorgt zo voor een toename van handel met verschillende spelers.'

Het is de bedoeling dat Floriday wordt doorontwikkeld. Van der Bijl: 'Denk daarbij aan het uitbreiden van de voorraad- en verkoopdata, het toevoegen van verbeterde hulpmiddelen voor het maken van productbeelden en het etiketteren op de tuin.'

Impuls digitalisering

Het digitaliseren van de sierteeltsector kreeg 1 juli 2017 een impuls door de aankondiging van de samenwerking tussen FloraHolland en FloraXchange. Hierdoor kwam de noodzakelijke digitale innovatie in de sector in een stroomversnelling, stelt een woordvoerder van FloraHolland. Het was het officiële startsein voor de ontwikkeling van één gezamenlijk digitaal platform voor kwekers, Floriday.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer