Rabo+ziet+goede+vooruitzichten+akker%2D+en+tuinbouw
Nieuws
© Marcel Bekken

Rabo ziet goede vooruitzichten akker- en tuinbouw

De vooruitzichten voor de Nederlandse akker- en tuinbouw op de lange termijn zijn goed. Dat stelt de Rabobank in de 'Tuin- en akkerbouwprognose 2018'.

In de akkerbouw verwacht de Rabobank voor 2018 dat saldo's lager zullen zijn dan in voorgaande jaren. Desondanks heeft de Nederlandse akkerbouw op lange termijn goede vooruitzichten. Wereldwijd groeit de vraag naar verwerkte aardappelproducten met 2 tot 3 procent per jaar. Deze stijging in vraag zorgt voor extra afzet van Nederlandse aardappelen.

'Akkerbouw in Nederland kenmerkt zich door een hoog aandeel aan intensieve gewassen in het bouwplan. Ongeveer 60 procent van de in Nederland geteelde akkerbouwgewassen is hoogwaardig. Hiervan is aardappelen met 30 procent het belangrijkste gewas', schrijft de Rabobank. 'Als gevolg van dit intensieve bouwplan staat het behoud van bodemvruchtbaarheid in Nederland onder druk.'

Bewustzijn

Het langetermijnperspectief voor de Nederlandse tuinbouw is gezond, oordeelt de bank. Het bewustzijn over gezonde voeding groeit en er is groei in consumptie van gezonde groente- en fruit die gemakkelijk én lekker zijn. 'De meeste afzetmarkten zijn qua volume verzadigd, maar er liggen nog mogelijkheden op het vlak van toegevoegde waarde.

De exportafhankelijkheid is en blijft groot', aldus de samenstellers van de prognose. 'De concurrentie zit ook niet stil. Spanje, Marokko maar ook een toename van de zelfvoorzieningsgraad in Oost-Europese landen zorgt voor een blijvende concurrentiedruk.'

Stijgende verkoop sierteeltproducten

Voor de Nederlandse sierteelt zijn er kansen de stijgende consumptiewaarde naar zich toe te trekken. De Rabobank verwacht een toename aan Europese bestedingen van 2 procent per jaar. Met name specifieke doelgroepen - millennials en de babyboomers - zorgen voor de verwachte consumptiegroei. Ook thema's als gezondheid en welzijn zorgen voor een toename aan consumentenbestedingen.

De banks schrijft verder dat het in de tuinbouwsector ontbreekt aan ketenregie; voor een gezonde sector zijn structurele veranderingen nodig. 'Vanuit de telersverenigingen worden inmiddels de eerste stappen gezet door deelname aan de Federatie Vruchtgroente Organisatie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer