Fosfaatexport+vrijwel+gelijk+aan+2016
Nieuws
© Han Reindsen

Fosfaatexport vrijwel gelijk aan 2016

Nederlandse exporteurs hebben van januari tot en met september dit jaar ruim 2,73 miljoen ton mest naar het buitenland gebracht met 33.77 miljoen kilo fosfaat en 33,36 miljoen kilo stikstof.

De uitvoer van fosfaat is daarmee een fractie lager dan in dezelfde periode in 2016, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De cijfers zijn gebaseerd op de Vervoersbewijzen Dierlijke Mest die transporteurs hebben aangereikt.

Van de hoeveelheid fosfaat in dierlijke mest die tot en met 30 september 2017 werd uitgevoerd ging 53,5 procent naar Duitsland, 27,8 procent naar Frankrijk, 16,5 procent naar België en 2,2 procent naar andere landen.

Gemengde mest

De uitvoer naar Duitsland is 5 procent lager dan in de eerste drie kwartalen van 2016. De uitvoer naar Frankrijk is met 16 procent toegenomen en de uitvoer naar België ligt ruim 8 procent hoger in vergelijking tot vorig jaar.

Als wordt gekeken naar de soorten mest die werden uitgevoerd valt op dat er wat minder fosfaat in de vorm van pluimveemest naar het buitenland is gegaan en wat meer in de vorm van varkensmest en gemengde mest.

Het aandeel gemengde mest in de totale uitvoer van fosfaat lag over de eerste negen maanden van dit jaar op 55,4 procent. Voor varkensmest was dat aandeel ruim 19 procent en voor pluimveemest 18 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer