Derogatie levert schoon grondwater op

Op Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van de derogatie werd het water dat uitspoelt uit de grasmat de afgelopen jaren steeds schoner. Nergens is de nitraatconcentratie hoger dan 45 milligram per liter. Op veel plaatsen is deze aanmerkelijk lager.

Derogatie+levert+schoon+grondwater+op
© Jan van Liere

Dat blijkt uit de derogatierapportage die de overheid aan de Europese Commissie heeft aangeboden. Het verslag, opgemaakt door het RIVM, schetst de stand van zaken op driehonderd graslandbedrijven die gebruikmaken van de derogatie.

Het water dat uitspoelt uit de wortelzone van de grasmat, bevat in de veenweidegebieden met gemiddeld 13 milligram per liter de geringste hoeveelheid nitraat. In kleigebieden is dat 22 milligram, in de lössregio 42 milligram en in de zand250-regio (maximaal 250 kilo stikstof per hectare) 26 milligram.

Hoogste concentratie

De hoogste concentratie nitraat in het uitspoelingswater wordt gemeten in de zand230-gebieden (maximaal 230 kilo stikstof per hectare) met gemiddeld 45 milligram per per liter. Het gaat hier om metingen die in 2015 zijn verricht.

Het RIVM tekent bij deze resultaten aan dat tussen 2007 en 2016 in alle regio's behalve in de veenregio de nitraatconcentratie in het uitspoelingswater is gedaald. Voor de veengebieden is dat geen probleem. Daar was de nitraatconcentratie over de hele meetperiode laag en stabiel.

Grondwater goed

De Europese Nitraatrichtlijn schrijft voor dat het grondwater niet meer dan 50 milligram nitraat per liter mag bevatten. Alle onderzochte derogatiebedrijven voldoen aan die eis, rapporteert het RIVM.

Het dichtst bij de kritieke grens zitten bedrijven op lössgrond en in zandgebieden met een gift van 230 kilo stikstof per hectare. Daar was in 2015 de gemiddelde nitraatconcentratie in het grondwater respectievelijk 42 en 45 milligram per liter.

Beste bedrijven

Bedrijven in de klei en op veen komen met respectievelijk 22 en 13 milligram het beste uit de bus. Het verschil tussen de regio's is te verklaren uit het aandeel uitspoelingsgevoelige gronden. Vooral in de zand230-regio en in de lössregio komen gronden voor waar nitraat in mindere mate in de bodem wordt afgebroken en daardoor meer kan uitspoelen naar het grondwater.

De Nederlandse regering onderhandelt de komende maanden met Brussel over een nieuwe derogatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer