Nieuwkomers+in+de+landbouw+voegen+iets+toe+aan+de+sector
Nieuws
© Huisman Media

Nieuwkomers in de landbouw voegen iets toe aan de sector

Personen van buiten de landbouw die een landbouwbedrijf beginnen, voegen iets toe aan de sector. Ze brengen nieuwe kennis en technieken in, dragen bij aan de ontwikkeling van duurzame landbouw en versterken de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij de landbouw.

Dit staat beschreven in het eindrapport van de Focus Group 'New entrants into farming'. De conclusie is dat de landbouw kan leren van deze nieuwkomers op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Echter, de nieuwkomers worden ook geconfronteerd met een aantal obstakels, zoals toegang tot land en hoge opstartkosten.

Een groep van twintig deskundigen uit de praktijk en het onderzoek hebben zich gebogen over de vraag welke patronen de nieuwkomers in de landbouw karakteriseren en wat kan er van hen worden geleerd. Nieuwkomers zijn personen die voor het eerst als ondernemer in de landbouw aan de slag gaan.

Boer zoekt boer

Boer zoekt boer is volgens de onderzoekers een mooi voorbeeld van het stimuleren van nieuwkomers in de landbouw. Door de NAJK is een programma ontwikkeld om melkveehouders zonder opvolger en potentiële opvolgers zonder bedrijf bij elkaar te brengen.

Beide groepen kunnen zich op het online platform Boer zoekt boer registreren en een profiel aanmaken. De NAJK heeft hiermee kortgeleden de EU-prijs voor het beste Europese jonge boerenproject gewonnen.

Idealistische motieven

Afgestudeerden van de Warmonderhof, een opleiding voor biologisch–dynamische landbouw, zijn relatief vaak nieuwkomers in de landbouw. Oud-leerlingen van deze school hebben veelal idealistische motieven.

Max en Elsa van den Dool bijvoorbeeld. Ze hebben eerst een poos op de Zonnehorst gewoond en gewerkt om te ontdekken of zij een bedrijf wilde beginnen. Begin dit jaar hebben ze de tuinderij de Antoniushoeve in Aarle-Rixtel opgericht. Het bedrijf is inmiddels volop in ontwikkeling.

'Ik heb geen landbouw- of BD-achtergrond. Na mijn opleiding wil ik graag zelf ondernemen. Ik koos voor de Zonnehorst, omdat het een bedrijf is dat overname aantrekkelijk probeert te maken. Ook voor starters, doordat we de grond niet hoeven over te nemen', aldus Max van den Dool.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer