Kleinere+tuinder+heeft+hulp+nodig+bij+gasbesparing
Nieuws
© Koen van Wijk

Kleinere tuinder heeft hulp nodig bij gasbesparing

Door fors minder aardgas te gebruiken kan de glastuinbouw Groningen helpen en tevens hun eigen toekomst veilig stellen. Daarom moeten de overheid en de sector werk maken van de toekomst van de sector en van energiebesparing.

Dat stellen Evert Hassink van Milieudefensie, Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland, Erik de Waal van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Jan Kastje van de Natuur & Milieufederatie Zuid-Holland in een gezamenlijk ingezonden artikel in Boerderij Vandaag.

Jaarlijks stroomt ruim 3 miljard kubieke meter Gronings gas naar diverse Nederlandse glastuinbouwgebieden. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving kan de glastuinbouwsector jaarlijks 5 procent van de Groningse gasproductie extra besparen. Daar is dan wel een combinatie van verplichting en subsidie van het Rijk voor nodig, stelt het planbureau.

Warmtenetten

Hassink, Van Ruiten, De Waal en Kastje roepen de overheid en de sector op om werk te maken van de toekomst van de glastuinbouw. Dat kan door vooral kleinere of minder draagkrachtige tuinders te helpen bij het realiseren van warmtenetten en geo-thermische bronnen.

En door bestaande subsidie, garantie- en onderzoeksprogramma's voort te zetten om er voor te zorgen dat ook de innovatie doorgaat.

Woningvoorraad

Waar de overstap van gas naar het duurzaam verwarmen van de Nederlandse woningvoorraad een decennium zal kosten, kan dat voor een flink deel van de kassen al de komende jaren gebeuren, als de juiste randvoorwaarden worden ingevuld vanuit de overheid en maatschappij.

De voorbije jaren hebben de tuinders het gasverbruik met 1 miljard kuub per jaar verminderd. Kassen kunnen energie leveren in plaats van gebruiken. Al tientallen kassen worden op een duurzame manier verwarmd, stellen de schrijvers van het ingezonden stuk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer