WHO wil einde aan antibiotica bij gezonde dieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept veehouders over de hele wereld op te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren. Het medicijn zou in de veehouderij niet meer preventief gebruikt moeten worden.

WHO+wil+einde+aan+antibiotica+bij+gezonde+dieren
© Landpixel

De WHO maakt zich zorgen over toename van besmettingen met resistente bacteriën. Volgens de organisatie is het een groeiend probleem dat antibiotica daarbij steeds minder werkzaam zijn.

Met de oproep aan de veehouderij wil de WHO de effectiviteit van antibiotica in de menselijke geneeskunde beschermen.

De WHO stelt dat het gebruik van antibiotica bij dieren in de meeste gevallen onnodig is. Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar de dierensector. Het middel wordt soms gebruikt om dieren sneller te laten groeien. Iets wat in Europa al sinds 2006 verboden is.

Afname

In Nederland neemt het gebruik van antibiotica in de veehouderij al jaren gestaag af. Uit een rapport van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) bleek eerder dit jaar dat ten opzichte van 2015 nagenoeg alle sectoren er in zijn geslaagd het gebruik van antibiotica verder terug te dringen.

Op basis van de dierdagdoseringen is ten opzichte van 2015 een daling te zien in antibioticumgebruik in de vleeskuikensector (30,1 procent), de kalkoensector (26,5 procent), de kalversector (5,3 procent), de melkveesector (3,2 procent) en de varkenssector (1,9 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer