Zinkoxide als diergeneesmiddel uit de markt

Alle in de EU toegelaten diergeneesmiddelen met zinkoxide moeten binnen vijf jaar van de Europese markt zijn. De handelsvergunningen van deze diergeneesmiddelen worden, met een overgangsperiode van vijf jaar, ingetrokken.

Zinkoxide+als+diergeneesmiddel+uit+de+markt
© ZLTO

Dat heeft het Europese Standing Committee Veterinary Medicinal Products na stemming bepaald. Een overgrote meerderheid van de lidstaten stemde in met deze intrekking.

Nederland heeft samen met Frankrijk een nader onderzoek naar dit middel aangevraagd. Zinkoxide geeft niet alleen risico's voor het milieu, ook worden MRSA-kiemen in de varkensdarmen bevoordeeld.

Overgangsperiode

De European Medicines Agency, die dit onderzoek uitvoerde, adviseerde de Europese Commissie om de handelsvergunningen in te trekken. Maar tegelijkertijd adviseerde ze ook om een overgangsperiode vast te stellen om zo de lidstaten de tijd te geven om zich hierop voor te bereiden.

Deze overgangsperiode kan nodig zijn om de juiste managementmaatregelen te kunnen inzetten op varkenshouderijen en om te voorkomen dat het alternatief voor zinkoxide, het antibioticum colistine, stijgt in gebruik.

Dalende trend

In Nederland is sinds november 2015 één diergeneesmiddel met zinkoxide als werkzame stof toegelaten. Deze markttoelating wordt nu met een gepaste uitverkooptermijn ingetrokken. In Nederland is er sinds 2011 een dalende trend van colistine in gang gezet zonder toepassing van zinkoxide.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer