Premie wachtgeldfonds 2018 omhoog

Het UWV heeft de premie van het wachtgeldfonds WW voor 2018 verhoogd. Reden hiervoor is dat het vermogen in 2017 te ver is ingeteerd.

Premie+wachtgeldfonds+2018+omhoog
© Fotografie Twan Wiermans

Voor een dienstverband tot 1 jaar wordt de premie verhoogd van 2,31 naar 2,78 procent. De premie voor een dienstverband van 1 jaar en langer gaat van 0,59 naar 0,66 procent. Het gewogen gemiddelde stijgt van 0,93 naar 1,08 procent.

De agrarische en groene sectoren hebben bepleit dat het vermogen van het wachtgeldfonds zo klein mogelijk moet zijn. Dit heeft als resultaat dat de agrarisch en groene sector via de Colland Sectorraad het UWV adviseert om de premies zo laag mogelijk vast te stellen.

Dalen

Dit beleid is nadrukkelijk ingezet bij de premie-advisering voor dit jaar. Daarom is voor 2017 geadviseerd om de premies flink te laten dalen. Het UWV heeft het advies voor de premie 2017 eind 2016 van Colland Sectorraad overgenomen.

Er is met die premiedaling ten opzichte van 2016 ingeteerd op het vermogen van het wachtgeldfonds. Het vermogen is afgenomen van 11,9 miljoen naar 0,6 miljoen euro.

Laagste premie

Onlangs is door het UWV een premie advies voor 2018 gevraagd. Colland Sectorraad heeft opnieuw geadviseerd de laagst mogelijke premie te hanteren. De Agrarische en Groene sectoren hebben geprobeerd om de lage premies van 2017 ook in 2018 te kunnen toepassen.

Argumenten hiervoor zijn de dalende werkloosheid en de toename van de loonsom. Omdat het vermogen in 2017 'te ver' is ingeteerd, heeft het UWV voorgesteld de premie voor 2018 ten opzichte van 2017 te verhogen.

Verweer afgewezen

LTO Nederland is daar samen met de andere organisaties in de agrarische sector en de vakbonden tegen in verweer gegaan. Zij zagen namelijk dat de schattingen van het UWV ten aanzien van de premie-inkomsten en de lasten jaarlijks ver afweken van de realisatie.

Er heeft een apart gesprek hierover plaatsgevonden met het UWV. Het UWV heeft besloten vast te houden aan hun visie. Dit betekent voor 2018 een hogere premie dan voor 2017. Het UWV verwacht dat het vermogen van het wachtgeldfonds met deze premie eind 2018 zal uitkomen op 500.000 euro negatief

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer