Pluimveerelatiedag: 'Elke schakel moet de beste zijn'

De Nederlandse pluimveesector wordt geroemd om haar efficiëntie, innovatieve vermogen en managementkwaliteiten. De drang naar vernieuwing zit in de genen van de sector. Los van de op dit moment zeker aanwezige politieke en maatschappelijke druk.

Pluimveerelatiedag%3A+%27Elke+schakel+moet+de+beste+zijn%27
© GPS

Ondernemers uit de deelsectoren spraken tijdens de zesde Pluimveerelatiedag van LTO Nederland/NOP en Pluimveehouderij op 17 oktober over de toekomst van de Nederlandse Pluimveehouderij. Feit is dat de agrarische sector steeds meer vraaggestuurd moet werken. Om de internationale concurrentie bij te houden en snel te kunnen schakelen, is samenwerken in ketens met de boer als volwaardige partner de toekomst.

Vermeerderaar en vleeskuikenhouder Jurjën Kuipers (35) uit Dalfsen deelde deze visie in de deelsessie vleeskuikens. Kuipers is sinds 2014 voorzitter van Novi-Pluim, de afzetvereniging van vleeskuikenouderdieren en projectmanager van NoviPlus, het duurzaamheidslabel van Novi-Pluim. Ook is hij projectmanager RoyalTop, het ketenconcept voor vleeskuikens gebaseerd op dierenwelzijn en duurzaamheid.

Snelle ontwikkelingen

Kuipers werkte voordat hij zelf als pluimveehouder aan de slag ging als exportmanager. Hij vergeleek de Nederlandse pluimveehouderij met buitenlandse integraties. In Nederland heeft elke deelsector zijn eigen belang en dat kan tegengesteld zijn. Een vleeskuikenhouder wil lage voerkosten; dat voer zal niet de hoogste filetpercentages opleveren. Duurder voer kan wel het totale rendement verhogen.

'Vermeerderaars staan aan de basis van de keten'

Jurjën Kuipers, vermeerderaar, vleeskuikenhouder en voorzitter Novi-Pluim

'Elke schakel moet overleven en de beste zijn. Dat stimuleert de innovatie; Nederland is wereldwijd een absolute voorloper. In het buitenland zie je meer geïntegreerde ketens waar niet elke schakel wordt uitgedaagd om de allerbeste resultaten, zowel technisch als financieel, neer te zetten', aldus Kuipers.

Maar deze integraties hebben ook grote voordelen. De diverse schakels delen kennis zodat het resultaat aan het einde van de keten zo optimaal mogelijk is. Ook kan het centraal management snel inspelen op de ontwikkelingen in de markt.

Kennis delen

'Door de krachten van het individuele bedrijf te gebruiken in een geïntegreerde keten en de boer als volwaardige partner mee te laten werken en denken, kunnen we de voordelen van beide modellen combineren. Zo kunnen we als vleespluimveesector meer bereiken', zegt de pluimveehouder. Het zelfstandig ondernemerschap houdt iedereen scherp en als de keten iets wil bereiken, kan dat door de samenwerking sneller worden gerealiseerd.

Als voorbeeld haalt hij het NoviPlus-concept aan dat in 2015 is ontwikkeld als duurzaamheidslabel van Novi-Pluim. 'Novi-Plus is ontwikkeld door de vermeerderaars. De pluimveehouder staat aan de basis van de keten, is betrokken bij het programma en heeft inspraak. NoviPlus draait heel goed', zegt Kuipers.

Novi-Plus

Samen met Pluimveeslachterij Remkes heeft Novi-Pluim, met inbreng van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit (WUR), Stichting Solidaridad en stichting Natuur en Milieu het NoviPlus-concept ontwikkeld. De Dierenbescherming is wel een overlegpartij, maar zit op eigen verzoek niet in de programmacommissie.

Remkes levert vlees onder het label NoviPlus aan verschillende afnemers. 'Goede resultaten en ondernemerschap worden extra beloond. Door het delen van kennis via de kennissessies en het delen van bijvoorbeeld slachtresultaten leren we van elkaar en komen we tot betere resultaten', licht Kuipers toe.

Onderbouwde garanties

Bart Remkes heeft sinds januari 2016 een aandeel in vleeskuikenslachterij Gecombineerde Pluimvee Slachterijen in Nunspeet en deelde zijn ervaringen met NoviPlus. 'Vanuit foodservice en industrie kwam steeds vaker vraag naar kip met onderbouwde garanties. Daarom hebben we RoyalTop ontwikkeld met NoviPlus als voorbeeld. Een concept waarbij dierenwelzijn én duurzaamheid centraal staan en de vleeskuikenhouder als volwaardige partner in de keten meedenkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer