Vernieuwing zit pluimveehouderij in de genen

De Nederlandse pluimveesector wordt geroemd om haar efficiënte innovatieve vermogen en managementkwaliteiten. De drang naar vernieuwing zit sterk in de genen. Anderzijds is er forse druk uit politiek en maatschappij om te vernieuwen.

Vernieuwing+zit+pluimveehouderij+in+de+genen
© Ger Loeffen

In het kort was dat de rode draad die dinsdag in Barneveld liep door de zesde Pluimveerelatiedag van LTO Nederland/NOP en Pluimveehouderij. Eric Hubers, voorzitter LTO/NOP riep de aanwezige pluimveehouders op met elkaar van gedachten te wisselen op dossiers als fijnstof en het ingrepenbesluit en dat te delen met de vakgroep.

Hubers: 'De vakgroepleden hebben thuis allemaal een bedrijf. Zij vertegenwoordigen niet alleen hun eigen deelsector, maar zijn als volwaardige ondernemers een krachtig team om de brede belangenbehartiging in de pluimveesector met input van onderaf zo goed mogelijk neer te zetten'.

Meer diversiteit

Peter Grootkoerkamp, hoogleraar Agrotechnologie WUR stelt vast dat onderzoek en de innovaties die daaruit zijn voortgekomen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de pluimveesector. In de toekomst zal dat niet anders zijn, al voorziet Grootkoerkamp dat er meer diversiteit komt in systemen.

In het politieke en maatschappelijk debat over de pluimveehouderij mist hoogleraar Grootkoerkamp de wetenschappelijke onderbouwing. Kennis wordt voortdurend overschreeuwd door meningen, stelt hij vast. De feiten die er zijn moeten een plek krijgen, aldus Grootkoerkamp.

Actiepunten

De innovaties en het doorzettingsvermogen van de pluimveehouderij maakt indruk op de politieke partijen in de Tweede Kamer, hield Tweede kamerlid Jaco Geurts (CDA) de aanwezigen voor. Zorgen over de afname van jonge boeren, verbindingen boer – burger, het belang van een sterke NVWA ook voor de handel en export zijn actiepunten die zijn aandacht blijven houden.
.
'Waar vindt de gewone burger het nieuws?' vraagt Ellis Draaijer, technical consultant bij Elanco. Veelal op het internet. En de huidige Nederlandse maatschappelijke tendens is meegaan met de sociale bubbel waarbij de nadruk ligt op dierenwelzijn. De toekomst is volgens Draaijer samen duurzaam verder innoveren en de consument overtuigen en informeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer