'Jaarrond een groot assortiment'

De markt van de verse snijbloemen wordt gedomineerd door grote spelers die wereldwijd leveren. Om als individuele telers het hoofd te kunnen bieden aan dit krachtenspel, hebben vier Limburgse bedrijven zich verenigd in The Gerbera House.

%27Jaarrond+een+groot+assortiment%27
© Michiel Elands

Het aantal gerberakwekers is de afgelopen jaren flink gekrompen tot slechts vier bedrijven in Limburg: de gebroeders Weijs, met twee locaties in America en Blitterswijck, Vita Fleur in Venlo, kwekerij Hesen in Meterik en Gerja Helden. Samen zijn ze goed voor een dikke 11 hectare kasoppervlakte en een assortiment van bijna honderd verschillende soorten gerbera's.
Eric Theunissen heeft in Helden vijftig soorten staan. 'Veel te veel', verzucht hij. 'En het assortiment wordt steeds breder. Het gevolg van zoveel rassen is dat je kostprijs stijgt. Voor iedere steeds kleinere partij die je op de veiling voor de klok brengt, moet je een heffing betalen en het schakelen tussen rassen vraagt meer arbeid.'

Zo vers mogelijk

Om de grote afzetorganisaties in de toekomst goed te kunnen beleveren, werken de vier telers sinds enkele weken intensief samen onder de naam The Gerbera House. Het is één aanspreekpunt voor alle vier Noord-Limburgse bedrijven. Binnen The Gerbera House kunnen de telers de rassen onderling verdelen, terwijl ze die toch allemaal kunnen blijven leveren. Een ander punt van aandacht is dat kopers steeds minder voorraad willen hebben en dat die taak dus bij de teler komt te liggen. Theunissen: 'Het is enerzijds een risico, maar het kan ook toegevoegde waarde bieden in de prijs. Het is in ieder geval zaak om zoveel mogelijk bestellingen zo vers en zo snel mogelijk te kunnen leveren. Dat geldt voor alle gerberatelers in Limburg. De zwakke schakel is voor ons allemaal de plaats waar we zitten, ver van de grootste bloemenveilingen in Naaldwijk, Rijnsburg en Aalsmeer.'

Stroomversnelling

Het samenwerkingsverband is de afgelopen weken in een stroomversnelling beland. Het roept een zee aan vragen op, waarop geen pasklare antwoorden klaarliggen. Wat doe je als de één succesvolle rassen teelt en de ander achterblijft? Blijf je allemaal zelfstandig ondernemer? En voor hoelang?
'Hoe de precieze verdeling van omzet is, vind ik nog niet zo belangrijk, want als het bij een van mijn collega's regent, druppelt het bij mij', zegt Ron Hesen van Kwekerij Hesen. 'Uiteindelijk zullen we wel erg richting één gezamenlijk bedrijf doorgroeien, denk ik. De ontwikkelingen in de markt gaan gewoon ontzettend hard.'
Theunissen is wat voorzichtiger. Hij merkt ook dat iedereen het zelfstandig ondernemerschap omarmt en daar de lasten en lusten zelf graag voor draagt. 'We moeten tot een rekenmodel komen met elkaar of een soort omzetverdeling. Hoe ver de samenwerking precies gaat, vind ik nog moeilijk om te zeggen. Dat dit een stap in de goede richting is, daar zijn we van overtuigd.'

• Lees het hele interview met Eric Theunissen en Ron Hesen zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer