%27Geen+onderzoeksgeld+voor+multifunctionele+landbouw%27
Achtergrond
© Tienke Wouda

'Geen onderzoeksgeld voor multifunctionele landbouw'

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil de multifunctionele landbouw niet met 500.000 euro onderzoeksgeld ondersteunen. De ChristenUnie had hierom gevraagd. 'Het is nu aan de sector zelf', zei de bewindsman donderdagavond in de Tweede Kamer.

'We hebben van 2007 tot 2012 de taskforce mogelijk gemaakt', zei Van Dam. 'Dat heeft een grote impuls gegeven aan de sector. Na het steunen van de multifunctionele landbouw in de startfase is er geen specifieke rol meer voor de overheid of voor Economische Zaken weggelegd. Het is nu aan de sector zelf.'

Hij reageerde hiermee op het amendement van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie om 500.000 euro vrij te maken voor de multifunctionele landbouw.

Verbinding boer-burger

Volgens de ChristenUnie levert de multifunctionele landbouw een belangrijke bijdrage aan de verbinding tussen boer en burger, voedseleducatie en de regionale leefbaarheid en economie, vooral in krimpgebieden. 'Multifunctionele landbouw leidt tot nieuwe verdienmodellen voor boeren en tuinders en verbetert hun inkomenspositie. Het heeft daarmee positieve gevolgen voor de toekomstbestendigheid van de agrarische sector.'

Van Dam liet weten de multifunctionele landbouw 'een interessante en nuttige ontwikkeling in de landbouw' te vinden. 'De sector kan eventueel gebruikmaken van bijvoorbeeld de POP3-regelingen van de provincies. En er kunnen voorstellen worden ingediend bij de topconsortia voor Kennis en Innovatie van de Topsectoren.'

Innovatie

Wageningen UR deed sinds 2000 onderzoek naar de multifunctionele landbouw, maar sinds een jaar ligt dat helemaal stil. 'We hebben drie voorstellen ingediend, rondom educatie, kinderopvang en zorg, maar deze zijn niet gehonoreerd', zegt onderzoeker Andries Visser van Wageningen UR. 'Eén idee was onderzoek naar een klimaatneutrale agrarische kinderopvang.'

Visser is bang dat zonder geld voor onderzoek de innovatiepoot van de sector stilvalt. 'Stilstand is achteruitgang. Dat is zonde voor de sector. Het is juist de multifunctionele landbouwsector die een verbinding legt met de samenleving.'

Cofinanciering

De multifunctionele landbouw krijgt sinds dit jaar geen geld meer voor onderzoek, omdat er geen cofinanciering kon worden gevonden. Dat is nodig om voor financiering binnen de Topsector Agro & Food in aanmerking te komen.

'We hebben geen Campina's die aan de sector hangen', zegt Visser. 'Daarbij komt dat een club als de Verenigde Agrarische Kinderopvang, die zo'n veertig tot vijftig leden telt, nooit enorme onderzoeksbedragen kan ophoesten. Zij heeft het geld hard nodig om zich te blijven ontwikkelen.'

Dat vindt de LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw ook. 'Doorontwikkeling van de sector is heel noodzakelijk. Maar de multifunctionele landbouw is een jonge sector met een grote diversiteit aan deelsectoren en een nog lage organisatiegraad, zonder grote ketenpartijen. Daardoor is het lastig cofinanciering te krijgen.'

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer