Agrarische+kinderopvang+moet+groener
Nieuws
© Roel Dijkstra

Agrarische kinderopvang moet groener

Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) gaat zich richten op biologische voeding en het opwekken van energie. Ze heeft hiervoor een denktank opgericht die onderzoek gaat doen.

Duurzamer worden is volgens voorzitter Peter Gille nodig om onderscheidend te blijven van de reguliere kinderopvang. 'Als we hierin niet meegaan, gaat het ons klanten kosten.'

Een boom en een buitenverblijf is al lang niet meer voldoende om onderscheidend te zijn als agrarische kinderopvang, stelt hij.

Zonnepanelen

Volgens Gille liggen er nog volop kansen voor agrarische kinderopvang om hun foodprint te verminderen. 'Het is voor ons nog een stukje braakliggend terrein'.

Hij denkt hierbij aan zonnepanelen, warmteterugwinning, maar ook afbreekbare luiers en biologische voeding.

Buitenspelen

Hierin schiet de VAK niet te ver door, meent de voorzitter. 'Als je het buitenspelen, het helpen bij de koeien, doortrekt, hoort daar ook zorg voor je omgeving en zorg voor schone voeding bij. Dan is de cirkel rond.'

En een agrarisch bedrijf leent zich volgens hem er uitstekend voor om warmte terug te winnen of zonnepanelen aan te leggen.

Biologische voeding

Gille is op zijn eigen kinderdagverblijf Het Lansingerland in Bergschenhoek bij Rotterdam sinds een jaar overgeschakeld naar biologische voeding.

'Je moet even een drempel over om het op te pakken, want je moet af van alleen kostprijsgestuurd denken. Uiteindelijk betaalt het zich terug.'

Kritisch

Ouders reageren er ontzettend goed op. 'De consument is kritisch. Wij zijn consumentafhankelijke bedrijven. De cirkel is straks helemaal rond. En het groene verhaal klopt veel beter', verzekert Gille.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer