Schouten mag van Rutte varkenshouderij saneren

De uitwerking van een warme saneringsregeling voor de varkenshouderij ligt in handen van minister Carola Schouten (LNV). Premier Mark Rutte heeft dat benadrukt tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Schouten+mag+van+Rutte+varkenshouderij+saneren
© Dirk Hol

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat de 200 miljoen euro overheidsgeld volledig ingezet moet worden voor inkrimping van de varkensstapel. Opgekochte varkensrechten mogen van haar onder geen beding opnieuw worden gebruikt.

In het debat erkende D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold dat een warme sanering van de varkenshouderij in Zuidoost-Brabant niet zomaar mag leiden tot groei van bedrijven elders in het land. 'Het lijkt me dat we geen 200 miljoen euro uittrekken voor verplaatsing van een probleem', aldus Pechtold.

Win-winsituatie

De 200 miljoen euro zorgt volgens hem voor een 'win-winsituatie' voor varkenshouders, omwonenden en het dierenwelzijn. Net als VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff weigert hij echter te zeggen dat alle opgekochte varkensrechten moeten vervallen.

Pechtold houdt het erbij dat het overheidsgeld er niet toe dient om de varkenshouderij 'van het ene probleem in het andere te storten'. Premier Mark Rutte toonde begrip voor die opmerking, maar wil nu nog geen standpunt innemen.

Geef Schouten kans

Hij vindt dat minister Schouten in overleg met alle betrokkenen een regeling moet vaststellen. Rutte vroeg de Kamer 'de minister even de kans te geven om vorm te geven aan dat hele plan van de warme sanering van de varkenshouderij in Brabant en ook te bezien wat dat dan betekent voor de rest van het land.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer