Grote+kavelruil+Wieringerrandmeergebied
Nieuws
© Mike Schellart

Grote kavelruil Wieringerrandmeergebied

Met een ruil van 310 hectare grond tussen tien boeren, provincie Noord-Holland, het Rijk en Nuon staat komende week de grootste kavelruil in het voormalige Wieringerrandmeergebied op de agenda.

'Dit is heel positief en betekent een grote kans voor de ondernemers in het gebied. Als LTO Noord zijn we heel erg betrokken bij dit proces', laat voorzitter Wim Mostert van LTO Noord Hollands Kroon weten.

Ook landbouwgedeputeerde Jaap Bond reageert verheugd: 'Het is mooi om te zien dat de dynamiek in de Wieringermeer terugkomt na een periode van onzekerheid. Met deze kavelruil gaat grond terug naar agrarische ondernemers die daarmee weer helemaal klaar zijn voor de toekomst.'

Verbeteren landbouwstructuur

Als alles volgens plan verloopt, dan ondertekenen tien boeren, de provincie, het Rijk en Nuon op 18 oktober een kavelruilovereenkomst. Provincie Noord-Holland had voor de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer 550 hectare in bezit. Nu zet de provincie deze grond in voor het verbeteren van de landbouwstructuur in de Kop van Noord-Holland. Daarbij blijft nog een derde van de grond over.

Gedeputeerde Elisabeth Post (Grondzaken): 'Met de ruil krijgen de betrokken landbouwbedrijven grotere en handigere kavels. Daarnaast maakt de ruil een windpark van Nuon mede mogelijk. Ik ben zeer tevreden met deze grootse ruil, die niet was gelukt zonder de medewerking van het Rijk.'

Beperkte mogelijkheden

Het Wieringerrandmeerproject heeft de mogelijkheden voor agrarische ondernemers in het gebied jarenlang beperkt. Nadat het project werd stopgezet, is samen met de betrokken partijen een plan voor agrarische structuurverbetering opgesteld. Met de kavelruil krijgen de agrariërs in het gebied meer mogelijkheden, onder meer door grotere huiskavels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer