Land randmeer terug naar boer

De 550 hectare boerenland die provincie Noord-Holland voor het Wieringerrandmeer heeft verworven gaat grotendeels terug naar de sector. Projectbureau Stivas gaat aan de slag met de 'structuurverbetering' in de regio, inclusief Polder Waard Nieuwland.

Land+randmeer+terug+naar+boer
© Projectbureau Wieringerrandmee

Die toezegging deed de Noord-Hollandse gedeputeerde Tjeerd Talsma deze week in de commissie Ruimte & Milieu. Ook de Statenleden reageren positief.

Hiermee zijn voor een groot deel de wensen LTO Noord ingewilligd. Stivas gaat de slag met de structuurverbetering; naast toerisme, recreatie en wonen is er in Polder Waard Nieuwland ruimte voor duurzame landbouw en gronden worden ingezet om bedrijven op te schalen.

Positieve impuls

'We zijn hier hartstikke blij mee', reageert Otto Smit van LTO Noord afdeling Hollands Kroon. 'Hopelijk gaan we nu de goede kant op. Boeren in het gebied zitten al jarenlang in spanning. De aftrap is gegeven aan een proces dat een positieve impuls aan het gebied moet geven.'

De provincie wil snel starten met 'quick wins' om het vertrouwen onder de boeren in de Wieringermeer en op Wieringen terug te winnen. Volgens Talsma is er al contact met Stivas geweest over een plan van aanpak. Zij kan op korte termijn aan de slag. Ook wil de RVOB, voorheen Dienst Domeinen, meewerken.

Koppeling aan natuur

De provincie wil natuur, recreatie en toerisme aan de structuurverbetering koppelen, vooral in Polder Waard Nieuwland.

Ook kijkt de provincie verder dan alleen Wieringermeer en Wieringen. Dat kan betekenen dat boerenbedrijven elders in Noord-Holland vanwege bijvoorbeeld natuurclaims naar het gebied worden overgeplaatst.

De boeren in het plangebied van het Wieringerrandmeer krijgen een brief om hun wensen kenbaar te maken, zodra Stivas definitief de opdracht van provincie Noord-Holland heeft gekregen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer