Slakkenprobleem+in+Alstroemeria+en+Cymbidium
Nieuws
© Eigen Foto

Slakkenprobleem in Alstroemeria en Cymbidium

In de teelt van Alstroemeria komt de Zuidelijke akkerslak voor en in Cymbidium de Spaanse aardslak. Een laboratoriumtest kan telers helpen bij de bestrijding.

Bij beide gewassen zorgen de slakken voor veel schade, maar vanwege hun verscholen leefwijze en hun biologie zijn ze moeilijk te bestrijden. Met financiële ondersteuning van een RVO kennisvoucher heeft een ondernemer een verkennend onderzoek laten doen naar de mogelijkheden de slakken te bestrijden.

Hiertoe zijn op de naaktslakken een aantal gewasbeschermingsmiddelen getest op laboratorium schaal. De slakken voor de proef zijn door telers uit de Gewascoöperatie Alstroemeria uit hun gewassen verzameld en aangeleverd.

Bestrijdingsmiddelen

Getest zijn de op dit moment de toegelaten middelen Metarex Inov, Sluxx HP en Nemaslug. Daarnaast zijn drie middelen getest die in Nederland nog geen toelating als gewasbeschermingsmiddel hebben, maar waaraan in de literatuur veelbelovende bestrijdingseffecten worden toegeschreven.

In de laboratoriumtest gaven alle middelen, met uitzondering van één van de niet-toegelaten middelen, doding. De slakken uit Alstroemeria zijn kleiner dan die uit Cymbidium en gaan daardoor sneller dood.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer